Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αποφασίσει την Δευτέρα για κυρώσεις στο Ιράν για τα drones που δίνονται στη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αποφασίσει την Δευτέρα για κυρώσεις στο Ιράν για τα drones που δίνονται στη Ρωσία

Η Τεχεράνη αρνείται ότι εφοδιάζει την Μόσχα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην συνάντησή τους την Δευτέρα στο Λουξεμβούργο δεν θα πάρουν καμία απόφαση για πρόσθετες κυρώσεις στο Ιράν σε σχέση με την μεταφορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Τεχεράνη στην Μόσχα, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.

Οι "27" προσπαθούν ακόμη να βρουν αποδεικτικά στοιχεία από ανεξάρτητες πηγές σχετικά με την χρήση ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Ρωσία στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η Ουκρανία ανέφερε ότι έχει δεχθεί ένα κύμα επιθέσεων με ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136 τις τελευταίες εβδομάδες. Το Ιράν αρνείται ότι εφοδιάζει την Ρωσία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ το Κρεμλίνο δεν έχει σχολιάσει το θέμα.

Τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν, χθες, Πέμπτη, νωρίς το πρωί, στην μικρή πόλη Μακάριφ, που βρίσκεται δυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, με αξιωματούχους της πόλης να λένε ότι επλήγησαν κρίσιμης σημασίας εγκαταστάσεις υποδομών από ιρανικής κατασκευής «μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας».

Σύμφωνα με τους διπλωμάτες που επικαλούνται προπαρασκευαστικές συναντήσεις ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, μια ανάλυση σχετικά με την δραστηριότητα των μην επανδρωμένων αεροσκαφών έχει γίνει με το θέμα να συμπεριλαμβάνεται τώρα στην ατζέντα.

Οι διπλωμάτες ανέφεραν ότι αν και μια συμφωνία για νέους καταλόγους κυρώσεων δεν είναι πιθανή την Δευτέρα, ενδέχεται να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία που θα προετοιμάσει το έδαφος για την επιβολή κυρώσεων σε μεταγενέστερη φάση.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, οι "27" είναι έτοιμοι να επιβάλουν την Δευτέρα ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων σε περίπου 15 Ιρανούς που εμπλέκονται στην καταστολή που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της 22χρονης Ιρανής Μάσα Αμινί.

Η Γαλλία και η Γερμανία, δύο μέρη της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με το Ιράν, έχουν καταστήσει σαφές ότι πιστεύουν ότι νέες κυρώσεις σε σχέση με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία είναι επίσης απαραίτητες και ότι οι μεταφορές μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα πρέπει να θεωρηθούν ως παραβίαση της απόφασης 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η απόφαση 2231 ενέκρινε την πυρηνική συμφωνία του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και έξι δυνάμεις --Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες-- η οποία περιόρισε τις δραστηριότητες της Τεχεράνης σε σχέση με τον εμπλουτισμό ουρανίου, καθιστώντας πιο δύσκολη για το Ιράν την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και αίροντας παράλληλα τις διεθνείς κυρώσεις

Εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν για το Ιράν τη Δευτέρα, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει αν τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή οι κυρώσεις για τη μεταφορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα είναι στην ημερήσια διάταξη.