Ρωσία: Ο Ναβάλνι μπήκε για έκτη φορά στην απομόνωση επειδή δεν έπλυνε έναν τοίχο

Ρωσία: Ο Ναβάλνι μπήκε για έκτη φορά στην απομόνωση επειδή δεν έπλυνε έναν τοίχο

Η νέα ποινή του είναι για 14 μέρες

Ο φυλακισμένος επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι δήλωσε σήμερα ότι τον έβαλαν και πάλι στην απομόνωση για 14 μέρες επειδή αρνήθηκε να πλύνει έναν τοίχο.

Σ' ένα μήνυμά του στο Twitter που αναρτήθηκε μέσω του δικηγόρου του, ο Ναβάλνι λέει ότι τον ξαναστέλνουν στην απομόνωση από την οποία μόλις είχε βγει και στην οποία παρέμεινε για μικροπαραβάσεις των κανονισμών της φυλακής.

«Είμαι λοιπόν και πάλι στην απομόνωση. Μόλις είχα μείνει εκεί για 12 μέρες, και μου δίνουν ξανά 14 μέρες. Ο λόγος είναι ότι αρνήθηκα να πλύνω τον τοίχο. Καταλαβαίνω ότι το να βάφεις τον τοίχο και να νοιώθεις όπως ο Τόμ Σόγιερ είναι διασκεδαστικό. Αλλά το να πλένεις έναν τοίχο είναι κατά την άποψή μου εντελώς τρελό», έγραψε ο Ναβάλνι στο μήνυμά του.

Ο Ναβάλνι, ο πιο ηχηρός επικριτής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο εσωτερικό της Ρωσίας, εκτίει ποινή κάθειρξης 11-1/2 ετών αφού κρίθηκε ένοχος για παραβίαση της αναστολής, απάτη και περιφρόνηση του δικαστηρίου. Λέει ότι όλες οι κατηγορίες εναντίον του κατασκευάστηκαν ως πρόσχημα για να καταπνίξουν τη διαφωνία και να ανακόψουν τις πολιτικές του φιλοδοξίες.

Η Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία της Ρωσίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Στις 23 Σεπτεμβρίου ο Ναβάλνι είχε μπει στην απομόνωση για πέμπτη φορά. Η διοίκηση των φυλακών είπε ευθέως στον Ρώσο πολιτικό, ότι τον έβαλαν στην απομόνωση επειδή «μίλησε για την επιστράτευση στο προηγούμενο δικαστήριο» είχε δηλώσει τότε η εκπρόσωπος Τύπου του Ναβάλνι, Κίρα Γιαρμίς, τονίστηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Πρώτη φορά που μπήκε στην απομόνωση ο Ναβάλνι ήταν στις 25 Αυγούστου. Όπως είχε δηλώσει τότε ο ίδιος επειδή «συστηματικά είχε ξεκούμπωτο το πάνω κουμπί στην στολής φυλακισμένου». Την δεύτερη φορά ο Ναβάλνι είχε αναφέρει ότι βρέθηκε στην απομόνωση στις 24 Αυγούστου επειδή «για τρία δευτερόλεπτα δεν είχε τα χέρια του πίσω στην πλάτη». Την τρίτη φορά τον «έκλεισαν» το επόμενο πρωί, παρότι το προηγούμενο βράδυ τον είχαν βγάλει από την απομόνωση. «Γενικά δεν το κρύβουν ότι και στην συνέχεια δεν θα βγω από αυτή την τρύπα» δήλωσε ο Ναβάλνι. Η τέταρτη φορά που μπήκε στην απομόνωση ήταν στις 7 Σεπτεμβρίου.