«Αλλάζουν οι ισορροπίες στο Αιγαίο»: Ανησυχία στην Τουρκία για τα ελληνικά Rafale και F-16

«Αλλάζουν οι ισορροπίες στο Αιγαίο»: Ανησυχία στην Τουρκία για τα ελληνικά Rafale και F-16

Τούρκοι αναλυτές παραδέχονται την αλλαγή ισορροπιών

Ανησυχία επικρατεί στην Τουρκία για τα ελληνικά μαχητικά Rafale και F-16.

«Οι Έλληνες με τα μαχητικά Rafale έχουν εμβέλεια βολής που δεν έχει τουρκική αεροπορία. Με τα βλήματα Meteor έχουν εμβέλεια βολής 320 χιλιόμετρα. Η Τουρκία δεν θα έχει τέτοια δυνατότητα ούτε με τα νέα F-16» αναφέρουν Τούρκοι αναλυτές.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Οζάι Σεντίρ, δημοσιογράφου που καλύπτει το στρατιωτικό ρεπορτάζ στην Τουρκία:

«Να πούμε την αλήθεια. Οι ΗΠΑ αν μας δώσουν τα νέα F-16 και αν εκσυγχρονίσουμε τα αλλά F-16 που διαθέτουμε δεν μπορούμε να ισορροπήσουμε τις δυνάμεις μας απέναντι στα ελληνικά Rafale που διαθέτει ήδη η Ελλάδα και στα F-35 τα οποία θα πάρει η Ελλάδα. Για να σας εξηγήσω, τα Rafale και τα F-35 εκτοξεύουν τα βλήματα Meteor, ενώ τα F-16 δεν μπορούν. Η αεροπορία της Ελλάδας τώρα θα έχει εμβέλεια βολής τα 320 χιλιόμετρα» ανέφερε ο Τούρκος δημοσιογράφο, σύμφωνα με το ΣΚΑΪ.

«Τώρα έχουν έξι Rafale εντάξει δεν είναι μεγάλη δύναμη, όμως το 2026 θα έχουν παραλάβει όλα τα Rafale, το 2027 όλα τα F-16, και το 2028 θα αρχίσουν οι παραλαβές των F-35 . Εντάξει, τώρα έχουν 6 Rafale όμως εμείς δεν θα έχουμε τέτοια εμβέλεια βολής 320 χιλιομέτρων ακόμη κι αν πάρουμε τα F-16» πρόσθεσε ο Σεντίρ.