Συναγερμός στο ΝΑΤΟ για ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο που απέπλευσε από τη βάση του

Συναγερμός στο ΝΑΤΟ για ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο που απέπλευσε από τη βάση του

Σύμφωνα με πληροφορίες φέρει πυρηνική κεφαλή τελευταίας γενιάς που μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστη καταστροφή

Συναγερμός έχει σημάνει στην ηγεσία του ΝΑΤΟ, το οποίο προειδοποιεί τα κράτη-μέλη του, ότι το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο Belgorod απέπλευσε από τη βάση του.

«Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να έχει αναδιατάξει ένα γιγάντιο πυρηνικό υποβρύχιο με τα τελευταία του όπλα», προειδοποίησε το ΝΑΤΟ τα μέλη του. Το Belgorod εξαφανίστηκε από την έδρα του στον Αρκτικό Κύκλο και μπορεί να είναι καθ’ οδόν προς τη Θάλασσα Κάρα, για να δοκιμάσει την πυρηνική τορπίλη «Poseidon», σύμφωνα με προειδοποίηση του ΝΑΤΟ που δημοσιεύτηκε σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης το Σαββατοκύριακο, γράφει η Daily Mail.

Το Belgorod είναι ένα υποβρύχιο, που λέγεται ότι μπορεί να διανύσει μεγάλες αποστάσεις υποβρύχια, ενώ εάν εκτοξεύσει την τορπίλη «Poseidon», μπορεί να προκαλέσει ένα πυρηνικό τσουνάμι 500 μέτρων, το οποίο μπορεί να βυθίσει πλήρως και να μολύνει με ραδιενέργεια παράκτιες πόλεις. Το Belgorod έχει θεωρηθεί ως ύποπτο για την δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream, καθώς διαθέτει επίσης μίνι-υποβρύχια, σχεδιασμένα να πραγματοποιούν επιθέσεις σε υποβρύχιες υποδομές.

Ωστόσο, η εμπλοκή του θεωρείται απίθανη, καθώς θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο ένα υποβρύχιο μήκους 180 μέτρων, από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, να μείνει απαρατήρητο στη Βαλτική. Επιπλέον, δεν είναι ξεκάθαρο, εάν το Belgorod θα είχε χρόνο να φτάσει στη Βαλτική από τη βάση του στην Αρκτική, μια απόσταση λίγο λιγότερο από 3.000 μίλια, χωρίς ποτέ να εντοπιστεί.

Έκτοτε, το ΝΑΤΟ έστειλε προειδοποίηση στους συμμάχους ότι το υποβρύχιο δεν είναι στη βάση του, αλλά ανέφερε, ότι εξακολουθεί να πιστεύεται, ότι επιχειρεί στην Αρκτική. Δεν είναι σαφές, πότε ακριβώς εστάλη η προειδοποίηση, αλλά δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά χθες από την ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Το υποβρύχιο Belgorod βρίσκεται σε λειτουργία από τον Ιούλιο. Η πυρηνική κεφαλή «Poseidon» είναι ένα από τα τέσσερα όπλα επόμενης γενιάς που ανακοίνωσε ο Πούτιν το 2018 και πιστεύεται ότι είναι επιχειρησιακή.

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, το Belgorod είναι ικανό να ταξιδέψει έως και 9.500 χιλιόμετρα υποβρύχια, πριν πυροδοτήσει μια πυρηνική τορπίλη με δύναμη δύο μεγατόνων, περισσότερο από 130 φορές μεγαλύτερη από τη βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα. Αυτό θα δημιουργούσε ένα ραδιενεργό τσουνάμι ύψους έως και 500 μέτρων, σχεδιασμένη να βυθίσει τις παράκτιες πόλεις και να προκαλέσει πυρηνική καταστροφή. Η κεφαλή δεν δοκιμάστηκε ποτέ λόγω των διεθνών απαγορεύσεων για τη δοκιμή πυρηνικών όπλων. Η παραβίαση αυτών των συμφωνιών με τη δοκιμή του «Poseidon» –ακόμη και στα απομακρυσμένα νερά της Αρκτικής– θα ήταν μια εξαιρετικά προκλητική κίνηση από τη Ρωσία.