ΗΠΑ – Κυκλώνας Ίαν: Τουλάχιστον 70 νεκροί σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ – Πάνω από 1.000 διασώσεις στη Φλόριντα

ΗΠΑ – Κυκλώνας Ίαν: Τουλάχιστον 70 νεκροί σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ – Πάνω από 1.000 διασώσεις στη Φλόριντα

Σχεδόν 1,2 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα

Δεκάδες θύματα και ανυπολόγιστες καταστροφές άφησε στο πέρασμά του από τις ΗΠΑ ο κυκλώνας Ίαν.

Το Reuters κάνει λόγο για 50 επιβεβαιωμένους θανάτους, οι περισσότεροι εκ των οποίων αφορούν την κομητεία Λι στη Φλόριντα. Ακόμη πιο εφιαλτικοί είναι οι απολογισμοί αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, με το NBC να μιλά για 77 νεκρούς και το CNN για περισσότερους από 70.

Επίσημος απολογισμός δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα από τις ομοσπονδιακές αρχές.

Περισσότερες από 1.100 διασώσεις καταγράφηκαν στη Φλόριντα αφότου ο κυκλώνας Ίαν έπληξε την πολιτεία ως κυκλώνας Κατηγορίας 4 το απόγευμα της Τετάρτης, δήλωσε ο κυβερνήτης Ρον Ντεσάντις χθες Σάββατο.

Μολονότι στη συνέχεια εξασθένησε σε τροπική καταιγίδα, ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες σε Νότια Καρολίνα, Βόρεια Καρολίνα και Βιρτζίνια.

Σχεδόν 1,2 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη Φλόριντα είχαν μείνει το Σάββατο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Στις άλλες τρεις προαναφερθείσες πολιτείες, ο αριθμός αυτός υπολογίζεται συνολικά σε περίπου 300.000.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε εκφράσει φόβους την Παρασκευή ότι ο κυκλώνας Ίαν «πιθανόν θα καταγραφεί ως ένας από τους χειρότερους στην ιστορία της χώρας»«Μόλις που αρχίζουμε να διαπιστώνουμε την έκταση της καταστροφής», είπε και συμπλήρωσε ότι «θα χρειαστούν μήνες, ίσως και χρόνια» για την ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν.