ΗΠΑ: «Μπλόκο» στην Τουρκία για αγορά και αναβάθμιση των F-16

ΗΠΑ: «Μπλόκο» στην Τουρκία για αγορά και αναβάθμιση των F-16

Με τροπολογία που κατέθεσε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ στον Αμυντικό Προϋπολογισμό της Γερουσίας

Ένα νέο... χαστούκι ρίνουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία, που αφορά την αγορά και αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαγών F-16. Το «μπλόκο», γίνεται με τροπολογία που κατατέθηκε στον Αμυντικό Προϋπολογισμό της Γερουσίας, από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη τροπολογία είχε καταθέσει το καλοκαίρι στην Βουλή και ο Κρις Πάπας, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Σύμφωνα με το κείμενο που κατατέθηκε σήμερα “ο Πρόεδρος δεν μπορεί να πουλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογία αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 σε οποιαδήποτε αρχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου περί Ελέγχου Αμυντικών Εξαγωγών, στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιονδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός και εάν ο πρόεδρος πιστοποιήσει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις Επιτροπές Αμυνας του Κογκρέσου:

1) ότι μια τέτοια μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών

2) αυτή η πιστοποίηση πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα”.

Παρακαλούμε περιμένετε ...