Ρώσος στρατιώτης που ζητά άσυλο στη Γαλλία θα δημοσιεύσει σε βιβλίο για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ρώσος στρατιώτης που ζητά άσυλο στη Γαλλία θα δημοσιεύσει σε βιβλίο για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Θα λέγεται «ZOV» και θα έχει υπότιτλο «Ο άνδρας που είπε όχι στον πόλεμο»

Ένας Ρώσος στρατιώτης, που τραυματίστηκε κατά την εισβολή στην Ουκρανία και που έφυγε από τη χώρα του για να ζητήσει άσυλο στη Γαλλία, θα δημοσιεύσει σε βιβλίο την μαρτυρία του, ανακοίνωσε σήμερα ο εκδοτικός οίκος Albin Michel.

Το "ZOV", με υπότιτλο "Ο άνδρας που είπε όχι στον πόλεμο", πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο «σε 13 χώρες», σύμφωνα με τον Albin Michel.

Η ιστορία προέρχεται από το «πολεμικό ημερολόγιο» του Πάβελ Φιλάτιεφ, που δημοσιεύτηκε αρχικά στο ρωσικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης Vkontakte.

Σε αυτήν ο στρατιώτης κατήγγειλε την άθλια κατάσταση των ρωσικών στρατευμάτων, κακώς εξοπλισμένων, κακώς εκπαιδευμένων, υπονομευμένων από αταξία, αμέλεια και διαφθορά.

Ο Πάβελ Φιλάτιεφ, 34 ετών, ήταν αλεξιπτωτιστής, ο οποίος κατατάχθηκε εκ νέου πέρυσι στο 56ο σύνταγμα αερομεταφερόμενων στρατευμάτων με έδρα την Κριμαία, αφού είχε επιστρέψει για λίγο στην πολιτική ζωή.

Σοβαρά τραυματισμένος στο ένα μάτι, ζήτησε να αποστρατευτεί για λόγους υγείας, αλλά το αίτημά του δεν έγινε δεκτό. Έπειτα λιποτάκτησε, περιπλανήθηκε από πόλη σε πόλη και στη συνέχεια κατέληξε να εγκαταλείψει τη Ρωσία φτάνοντας στη Γαλλία.

Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο στα τέλη Αυγούστου, ο Πάβελ Φιλατίεφ χαρακτήρισε τον στρατό «τρομοκρατημένο», με τη συντριπτική πλειονότητα των στρατιωτών να είναι αντίθετη στην επίθεση κατά της Ουκρανίας, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να το πουν ανοιχτά.

«Όλα τα δικαιώματα του βιβλίου θα διατεθούν σε ΜΚΟ που βοηθούν τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία», ανέφερε ο οίκος Albin Michel.