Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Σας τα πήραν όλα οπότε πολεμήστε στους δρόμους σας ή μήπως έχετε λεφτά και παλάτια;

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Σας τα πήραν όλα οπότε πολεμήστε στους δρόμους σας ή μήπως έχετε λεφτά και παλάτια;

«Μείνετε μακριά από τη χώρα μας, την ψυχή μας και την κουλτούρα μας»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έστειλε νέο οργισμένο μήνυμα προς τη Ρωσία ως απάντηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των «δημοψηφισμάτων» των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος στη διάρκεια του νυχτερινού διαγγέλματός του αναφέρθηκε στις επαφές που είχε με άλλους ηγέτες κρατών καθώς και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογραμμίζοντας ότι συζήτησαν για την ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας.

«Προτεραιότητά μας αποτελεί να συντονίσουμε τις δράσεις μας με τους εταίρους αναφορικά με τα δημοψηφίσματα – απάτες που οργάνωσε η Ρωσία και για τις απειλές του ρωσικού κράτους. Πλέον δεν είναι 2014. Σαφώς και θα υπάρξει αντίδραση», τόνισε ο κ. Ζελένσκι και συνέχισε:

«Αν κάποιος στη Ρωσία πιστεύει ότι θα ξεφύγουν με όλα κάνουν στις κατεχομένες περιοχές, τότε αυτός ο κάποιος νομίζει ότι ο κόσμος έχει ξεχάσει τις ίδιες τις αξίες του, τρομαγμένος από την ανακοίνωση της προσάρτησης, τότε κάνει λάθος. Η Ρωσία κάνει λάθος».

Μιλώντας για την κατάσταση στο μέτωπο του πολέμου, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε: «Τα πάντα είναι ξεκάθαρα για εμάς. Για εκείνους που καταλαβαίνουν μονάχα στα ρωσικά: Αν θέλετε να ζήσετε, τρέξτε. Αν θέλετε να ζήσετε, παραδοθείτε. Αν θέλετε να ζήσετε, πολεμήστε στους δικούς σας δρόμους για την ελευθερία σας. Άλλωστε, σας τα έχουν πάρει όλα ούτως ή άλλως. Ή μήπως έχετε πετρελαϊκές πηγές; Παλάτια; Αμπέλια; Μήπως πολυτελή σκάφη; Ή κάποια τράπεζα; Γιατί πολεμάτε με την Ουκρανία; Το μόνο που έχετε είναι δάνεια και κάτι να φάτε το βράδυ και τώρα έρχεται η επιστράτευση. Πολεμήστε γι’ αυτό που είναι δικό σας και μείνετε μακριά από τη χώρα μας, την ψυχή μας και την κουλτούρα μας».