Ασύλληπτη τραγωδία στο Κονγκό: 34 νεκροί, εκ των οποίων 16 παιδιά σε τροχαίο δυστύχημα

Ασύλληπτη τραγωδία στο Κονγκό: 34 νεκροί, εκ των οποίων 16 παιδιά σε τροχαίο δυστύχημα

Φορτηγό που μετέφερε ένα λεωφορειάκι, εμπορεύματα και 93 επιβάτες ανατράπηκε

Τριάντα τέσσερις άνθρωποι, εκ των οποίων 16 παιδιά σκοτώθηκαν τη Δευτέρα σε τροχαίο με νταλίκα, η οποία μετέφερε επίσης επιβάτες, σε δρόμο μιας περιοχής στο νοτιοανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, έγινε σήμερα γνωστό από τις τοπικές αρχές.

Το φορτηγό, το οποίο μετέφερε ένα λεωφορειάκι, εμπορεύματα και 93 επιβάτες, δεν κατάφερε να ανεβεί μια πλευρά και ανατράπηκε, εξήγησε η Σελεστίν Λουντάντα Πάνγκα, διοικήτρια του Λουμπούντι στην επαρχία Λουαλάμπα, όταν ρωτήθηκε τηλεφωνικά από το Λουμπουμπάσι, στη γειτονική επαρχία 'Ανω Κατάνγκα

«Τριάντα τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν επί τόπου, τους θάψαμε χθες (Τρίτη) σε ομαδικό τάφο, γιατί οι σοροί τους ήταν ήδη σε αποσύνθεση», λόγω της ζέστης, δήλωσε. «Μια 30χρονη γυναίκα, που υπέκυψε στα τραύματά της την Τρίτη στο νοσοκομείο, θα ταφεί σήμερα (Τετάρτη)», πρόσθεσε η Λουντάντα.

Ο συνολικός απολογισμός ανέρχεται λοιπόν σε «34 νεκρούς, εκ των οποίων 9 άνδρες, 9 γυναίκες και 16 ανήλικοι - 10 κορίτσια και 6 αγόρια», δήλωσε η Λουντάντα, αναφέροντας ότι άλλοι 37 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Είκοσι δυο επιβάτες βγήκαν σώοι και αβλαβείς από το όχημα όπως και ο οδηγός ο οποίος, σύμφωνα με την Λουντάντα, ήταν μεθυσμένος. «Είχε μπουκάλια με αλκοόλ υψηλού βαθμού μέσα στην καμπίνα του. Διέταξα τη σύλληψή του», πρόσθεσε, αποδίδοντας το δυστύχημα στην "οδήγηση υπό την επήρεια μέθης" και στην κακή κατάσταση των δρόμων.

Το δυστύχημα σημειώθηκε «με τη δύση του ηλίου, γύρω στις 18.30, ο οδηγός έτρεχε με ταχύτητα», δήλωσε τηλεφωνικά ένας τραυματίας, ο Καμπένα Μουαμπούγιου που νοσηλεύεται στο Λουμπούντι.

Το όχημα είχε αναχωρήσει από το Μπούτζι-Μάγι, στην κεντρική επαρχία Ανατολικό Κασάι και κατευθυνόταν στο Κολουέζι, στην έδρα της Λουαλάμπα, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τον Ντεοντάτ Καπέντα, υπουργό της επαρχίας Λουαλάμπα, οι αρχές ανέλαβαν την περίθαλψη των τραυματιών. Υποσχέθηκε επίσης να «λάβει αυστηρά μέτρα για τους οδηγούς φορτηγών και τραίνων», στους οποίους οφείλονται επαναλαμβανόμενα θανατηφόρα δυστυχήματα μέσα στην επαρχία.