Nord Stream: Πληθαίνουν οι υπόνοιες για σαμποτάζ – Τι απαντά το Κρεμλίνο

Nord Stream: Πληθαίνουν οι υπόνοιες για σαμποτάζ – Τι απαντά το Κρεμλίνο

Πεσκόφ: Προβλέψιμο, βλακώδες και παράλογο

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως οι ισχυρισμοί ότι η Ρωσία βρίσκεται με κάποιο τρόπο πίσω από μια επίθεση στους αγωγούς αερίου Nord Stream είναι «βλακώδεις και παράλογοι», προσθέτοντας πως η Μόσχα είδε μια κάθετη αύξηση των κερδών των αμερικανικών εταιρειών που προμηθεύουν αέριο στην Ευρώπη.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων πως το περιστατικό πρέπει να διερευνηθεί και πως το χρονοδιάγραμμα των επισκευών των αγωγών δεν είναι σαφές.

Η Ευρώπη ερευνά αυτό που η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία χαρακτήρισαν επιθέσεις που προκάλεσαν μεγάλες διαρροές στη Βαλτική από τους δύο ρωσικούς αγωγούς αερίου Nord Stream.

«Ήταν αρκετά προβλέψιμο» ότι μερικοί θα κατηγορούσαν τη Ρωσία, δήλωσε ο Πεσκόφ. «Προβλέψιμο, βλακώδες και παράλογο», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας πως οι διαρροές από τους αγωγούς είναι «προβληματικές» για τη Μόσχα επειδή το ρωσικό αέριο που διαρρέει απ' αυτούς «κοστίζει πολύ ακριβά».

Σε δολιοφθορά απέδωσε τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και προειδοποίησε ότι θα υπάρξει η «ισχυρότερη δυνατή απάντηση» σε περίπτωση επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές της Ευρώπης.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί βαθύτατα για τις βλάβες στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 που είχαν ως αποτέλεσμα διαρροές στα διεθνή ύδατα της Βαλτικής Θάλασσας» υπογραμμίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ επισημαίνει ότι «όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι αυτές οι διαρροές είναι αποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας. Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε έρευνα με στόχο την πλήρη σαφήνεια σχετικά με το τι συνέβη και γιατί, και θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας στην ενεργειακή ασφάλεια».

Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA είχε προειδοποίησε εδώ και εβδομάδες τη Γερμανία για πιθανές επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου που περνούν από τη Βαλτική, υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Το Βερολίνο υποθέτει ότι οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 οφείλονται σε «στοχευμένη επίθεση».