Εκρήξεις στον Nord Stream: «Πολύ σοβαρό, πολύ ύποπτο, χρήζει πλήρους έρευνας»

Εκρήξεις στον Nord Stream: «Πολύ σοβαρό, πολύ ύποπτο, χρήζει πλήρους έρευνας»

Η διαρροή του φυσικού αερίου έχει προκαλέσει κοχλασμό σε μεγάλη ακτίνα στη θαλάσσια περιοχή

Oι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream συνιστούν πολύ σοβαρό και πολύ ύποπτο περιστατικό, αλλά απαιτείται πλήρης έρευνα για να διαπιστωθεί τι συνέβη, δήλωσε δυτικός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται. «Για τους αγωγούς είναι σαφές ότι φαίνεται πολύ σοβαρό. Οι πολλαπλές ταυτόχρονες εκρήξεις – είναι πολύ σοβαρό και θα πρέπει να ερευνηθεί», είπε.

«Είναι προφανές ότι φαίνεται πολύ ύποπτο, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να διαπιστώσουμε τα γεγονότα και στην συνέχεια να αποδώσουμε ευθύνες», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Άμυνας της Δανίας δήλωσε ότι η επιθεώρηση των τμημάτων των δύο αγωγών Nord Stream που επλήγησαν από υποθαλάσσιες εκρήξεις ανοικτά νησιού της Δανίας στη Βαλτική δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί πριν από την παρέλευση μίας ή δύο εβδομάδων.

«Μπορεί να πάρει μία ή δύο εβδομάδες πριν επικρατήσει αρκετή ηρεμία στην ζώνη για να δούμε τι συνέβη», δήλωσε ο Μόρτεν Μποντσκόφ στα μέσα ενημέρωσης της Δανίας έπειτα από την συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η διαρροή του φυσικού αερίου έχει προκαλέσει κοχλασμό σε μεγάλη ακτίνα στη θαλάσσια περιοχή του συμβάντος, εμποδίζοντας προς το παρόν τις επιτόπιες έρευνες.

 

Δύο σεισμικές δονήσεις που παρέπεμπαν σε εκρήξεις καταγράφηκαν την Δευτέρα από σεισμογραφικούς σταθμούς στην Δανία, την Σουηδία και την Γερμανία, ανακοίνωσε χθες το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας.

Η πρώτη δόνηση σημειώθηκε στις 00.03 GMT και μετρήθηκε στους 2,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και η δεύτερη στις 17.03 GMT και μετρήθηκε στους 2,1 βαθμούς, σύμφωνα με την ανακοίνωση.