Θρίλερ με τους αγωγούς Nord Stream: Δολιοφθορά «βλέπουν» Ευρώπη και ΗΠΑ – «Θα απαντήσουμε σκληρά»

Θρίλερ με τους αγωγούς Nord Stream: Δολιοφθορά «βλέπουν» Ευρώπη και ΗΠΑ – «Θα απαντήσουμε σκληρά»

Αντιμέτωπη με ντόμινο αρνητικών συνεπειών η Γηραιά Ήπειρος

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το θρίλερ με τους αγωγούς στη Βαλτική.

Τρεις υποθαλλάσσιες γραμμές των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream υπέστησαν ζημιές μέσα σε μια ημέρα, ενώ εκφράζεται ανοιχτά πια η άποψη ότι οι εκρήξεις που σημειώθηκαν οφείλονται σε σαμποτάζ.

Σε δολιοφθορά απέδωσε τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και προειδοποίησε ότι θα υπάρξει η «ισχυρότερη δυνατή απάντηση» σε περίπτωση επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές της Ευρώπης.

Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA είχε προειδοποίησε εδώ και εβδομάδες τη Γερμανία για πιθανές επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου που περνούν από τη Βαλτική, υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Το Βερολίνο υποθέτει ότι οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 οφείλονται σε «στοχευμένη επίθεση».

Ένας Σουηδός σεισμολόγος δήλωσε την Τρίτη ότι είναι βέβαιος ότι η σεισμική δραστηριότητα που εντοπίστηκε στο σημείο των διαρροών του αγωγού Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα προκλήθηκε από εκρήξεις και όχι από σεισμούς ή κατολισθήσεις.

Ο Bjorn Lund, σεισμολόγος στο Σουηδικό Εθνικό Σεισμικό Δίκτυο στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, είπε ότι τα σεισμικά δεδομένα που συγκέντρωσε ο ίδιος και οι σκανδιναβοί συνάδελφοί του έδειξαν ότι οι εκρήξεις έγιναν στο νερό και όχι κάτω από τον βυθό της θάλασσας.