ΟΗΕ: Επιστροφή του Ισραήλ στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ζητά ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής

ΟΗΕ: Επιστροφή του Ισραήλ στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ζητά ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής

Ο Μαχμούντ Αμπάς χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» την έκκληση του Γιαΐρ Λαπίντ υπέρ της λύσης των δύο κρατών

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» την έκκληση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ υπέρ της λύσης των δύο κρατών, ωστόσο σημείωσε ότι η απόδειξη της δέσμευσής του θα ήταν μια άμεση επιστροφή στις διαπραγματεύσεις.

«Το πραγματικό τεστ της αξιοπιστίας και της σοβαρότητας αυτής της στάσης είναι να επιστρέψει αμέσως η ισραηλινή κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» είπε στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία επικεντρώθηκε κατά κύριο λόγο στην ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

Στη δική του ομιλία χθες ο Λαπίντ τάχθηκε υπέρ της λύσης των δύο κρατών, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και χρόνια από το βήμα του ΟΗΕ. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων κατέρρευσαν το 2014, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο Αμπάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι δρα «ατιμώρητα» στα κατεχόμενα εδάφη. «Αυτό αποδεικνύει ότι το Ισραήλ δεν πιστεύει στην ιερήνη. Θέλει να επιβάλει το στάτους κβο δια της βίας. Δεν έχουμε επομένως κάποιον ισραηλινό εταίρο με τον οποίο να μιλήσουμε», είπε, υπογραμμίζοντας ότι το Ισραήλ έχει οργανώσει μια «εκστρατεία εποικισμού» των παλαιστινιακών εδαφών και έχει δώσει «το ελεύθερο» στον στρατό του να σκοτώνει ή να κάνει χρήση υπερβολικής βίας εναντίον των Παλαιστινίων.

«Ιδού η αλήθεια: είναι ένα καθεστώς απαρτχάιντ», πρόσθεσε, απαιτώντας να λογοδοτήσει το Ισραήλ για τις «σφαγές» και κατηγορώντας τη διεθνή κοινότητα ότι «προστατεύει» το εβραϊκό κράτος.

Επανέλαβε επίσης για άλλη μία φορά ότι ζητά να οδηγηθεί το Ισραήλ ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.