Ιράν – Μαϊσά Αμινί : Τουλάχιστον 32 οι νεκροί – Οργή λαού και δεκάδες διαδηλώσεις

Ιράν – Μαϊσά Αμινί : Τουλάχιστον 32 οι νεκροί – Οργή λαού και δεκάδες διαδηλώσεις

«Λάδι στη φωτιά» έριξαν οι δηλώσεις του ιρανού προέδρου Ραϊσί ο οποίος ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις κακοποίησης της κοπέλας

Διαστάσεις κοινωνικής εξέγερσης και μάλιστα αιματηρής έχουν προσλάβει οι διαμαρτυρίες στο Ιράν για τον θάνατο της 22χρονης Ιρανής Μαϊσά Αμινί.

Οργισμένοι πολίτες ζητούν δικαίωση για την 22χρονη και την οικογένειά της, ενώ «λάδι στη φωτιά» έριξαν οι δηλώσεις του ιρανού προέδρου Ραϊσί ο οποίος ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις κακοποίησης της κοπέλας από την αστυνομία, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση.

Η νεαρή κοπέλα έπεσε σε κώμα ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη.

Έφυγε από τη ζωή δύο 24ωρα αργότερα στο νοσοκομείο.

Έκτοτε, η οργή δεν λέει να καταλαγιάσει. Μαζικές διαδηλώσεις σημειώθηκαν σε τουλάχιστον 31 πολιτείες και στην πρωτεύουσα, ενώ έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 32 άνθρωποι.

Το Διαδίκτυο έπαιξε καταλυτικό ρόλο σε αυτή την κοινωνική αφύπνιση, με χιλιάδες γυναίκες να χρησιμοποιούν τα social media για να εκφράσουν την οργή τους. Χιλιάδες ήταν και τα βίντεο που έκαναν τον γύτο του κόσμου και στα οποία αποτυπωνόταν τόσο η μαζικότητητα των κινητοποιήσεων όσο και οι βίαιες καταστολές. Αυτός είναι και ο λόγος που τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έχουν κλείσει σε μεγάλο βαθμό και η πρόσβαση στο Instagram και στο WhatsApp έχει περιοριστεί, σύμφωνα με δυτικά μέσα ενημέρωσης.