Τουρκία: Σύσκεψη υπό τον Ερντογάν για το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir

Τουρκία: Σύσκεψη υπό τον Ερντογάν για το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir

Φοβούνται τις κυρώσεις αν συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Μόσχα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συμμετάσχει αύριο Παρασκευή σε συνάντηση κορυφαίου οικονομικού επιπέδου, κατά την οποία θα συζητηθούν το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir και η πιθανή επιβολή κυρώσεων, ανάφεραν στο πρακτορείο Reuters δύο πηγές που είναι ενήμερες για το θέμα.

Η συνάντηση με κυβερνητικούς αξιωματούχους και άλλους, θα συζητήσουν τις συμφωνίες με τη Ρωσία, τις τρέχουσες σοβαρές διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και την γενική οικονομική κατάσταση, δήλωσαν οι πηγές τηρώντας την ανωνυμία τους.

Δύο ιδιωτικές τουρκικές τράπεζες, η Denizbank και η Isbank, σταμάτησαν την χρήση του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir αφότου η Ουάσιγκτον επέκτεινε τις κυρώσεις που επέβαλλε στην Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, στοχεύοντας μεταξύ άλλων των επικεφαλής της οντότητας που διαχειρίζεται το ρωσικό σύστημα πληρωμών.

Η Άγκυρα ως μέλος του ΝΑΤΟ έχει ταχθεί κατά των δυτικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία και διατηρεί στενούς δεσμούς τόσο με την Μόσχα όσο και με το Κίεβο, γείτονες της στην Μαύρη Θάλασσα. Επίσης έχει καταδικάσει την ρωσική επέμβαση και στέλνει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία ως μέρος μιας διπλωματικής εξισορρόπησης, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ωστόσο, οι δυτικές χώρες ανησυχούν όλο και περισσότερο για τους αυξημένους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας, λένε διπλωμάτες, ιδίως μετά από αρκετές συναντήσεις μεταξύ του Ερντογάν και του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης που είχαν την περασμένη εβδομάδα στο Ουζμπεκιστάν.

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής του Εθνικού Συστήματος Πληρωμών με Κάρτες της Ρωσίας δήλωσε ότι οι τραπεζικές κάρτες Mir συνεχίζουν να λειτουργούν στην Τουρκία, παρά την αναστολή τους από τις δύο τράπεζες.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας υποσχέθηκε την περασμένη εβδομάδα να προχωρήσει στην επέκταση του αριθμού των χωρών που δέχονται τις κάρτες Mir.

Οι αμερικανικές κυρώσεις στοχεύουν πρόσωπα και οντότητες που κατηγορούνται ότι βοηθούν τη Μόσχα να παρακάμψει τις οικονομικές κυρώσεις. Τον περασμένο μήνα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έστειλε επιστολή σε μεγάλες τουρκικές επιχειρήσεις προειδοποιώντας ότι κινδυνεύουν με κυρώσεις αν διατηρήσουν εμπορικές σχέσεις με Ρώσους που υπόκεινται σε κυρώσεις.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον αναμένει ότι περισσότερες τράπεζες θα σταματήσουν το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir λόγω του κινδύνου κυρώσεων και πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις αναστολής από την Isbank και την Denizbank είχαν αρκετό νόημα.