Ερντογάν: Βέβαιος δηλώνει για την επιστροφή στην Ουκρανία των εδαφών που έχει καταλάβει η Ρωσία

Ερντογάν: Βέβαιος δηλώνει για την επιστροφή στην Ουκρανία των εδαφών που έχει καταλάβει η Ρωσία

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι ο ίδιος από το 2014 ζητά από τον Πούτιν να επιστρέψει την Κριμαία

Τη βεβαιότητα του ότι τα εδάφη που έχουν καταληφθεί από την Ρωσία, θα επιστραφούν στην Ουκρανία, εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη του στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι PBS.

Ο ίδιος απέρριψε το ενδεχόμενο να κατοχυρώσει η Ρωσία τμήματα των ελεγχόμενων από την ίδια περιοχών, ως προϋπόθεση για μια ειρηνική συμφωνία με την Ουκρανία. «Όχι και πέραν πάσης αμφιβολίας όχι... Εάν πρόκειται να εδραιωθεί η ειρήνη στην Ουκρανία, η επιστροφή των καταληφθέντων εδαφών θα είναι πολύ σημαντική. Αυτό, είναι αυτό που αναμένεται, αυτό που θέλουν… Τα καταληφθέντα εδάφη θα επιστραφούν στην Ουκρανία» δήλωσε ο Ερντογάν, απαντώντας στο ερώτημα αν πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις στην Μόσχα.

Ταυτόχρονα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε, ότι από το 2014 διεξάγει συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, καλώντας τον «να επιστρέψει την Κριμαία στους νόμιμους κατόχους». «Οι άνθρωποι που ζουν εκεί, είναι ταυτόχρονα και δικοί μας απόγονοι», υπογράμμισε ο Ερντογάν και προσέθεσε, ότι για την Άγκυρα έχει σημασία η υποστήριξη των Τατάρων της Κριμαίας.

Στην συνέντευξη που είχε δώσει ο Ερντογάν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πούτιν στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στην Σαμαρκάνδη, είχε δηλώσει, ότι ο Ρώσος πρόεδρος επιδιώκει να τελειώσει το πόλεμο το συντομότερο δυνατόν. «Είχαμε ευρύτατες συζητήσεις με τον Πούτιν στο Ουζμπεκιστάν. Και μου κατέστησε σαφές, ότι είναι έτοιμος να τελειώσει με τον πόλεμο το συντομότερο δυνατόν. Αυτή την εντύπωση αποκόμισα, επειδή η κατάσταση εξελίσσεται αρκετά προβληματικά» δήλωσε ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κρεμλίνο θα ήθελε «να ολοκληρώσει αυτή την μάχη ειρηνικά». «Αυτή τη διένεξη, που προκάλεσε ανθρώπινα θύματα. Οι άνθρωποι πεθαίνουν και τελικά κανείς δεν είναι κερδισμένος» πρόσθεσε ο Ερντογάν, δηλώνοντας ότι η Μόσχα και το Κίεβο επέτυχαν συμφωνία για την ανταλλαγή 200 αιχμαλώτων.