Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν σκότωσαν δύο γυναίκες κατά τη διάρκεια ερευνών σε σπίτια στη Χελμάντ

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν σκότωσαν δύο γυναίκες κατά τη διάρκεια ερευνών σε σπίτια στη Χελμάντ

«Ψάχνουν ακόμη και στις ντουλάπες και τα ρούχα των γυναικών. Τι είδους έρευνα είναι αυτή;», λένε οι κάτοικοι

Δύο γυναίκες σκοτώθηκαν από μαχητές των Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια έρευνας σε ένα σπίτι στο νότιο Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσαν σήμερα ένας ιερωμένος και ένας εκπρόσωπος της τοπικής διοίοκησης.

Αφότου ανέλαβαν ξανά την εξουσία, τον Αύγουστο του 2021, οι Ταλιμπάν κάνουν τακτικά ελέγχους σε όλη τη χώρα, από σπίτι σε σπίτι, ψάχνοντας για όπλα, για παραβάτες του κοινού ποινικού δικαίου και για αντιφρονούντες.

Την Κυριακή, Ταλιμπάν που έψαχναν σε ένα σπίτι στη Λασκάρ Γκα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χελμάντ, πυροβόλησαν στον αέρα και τραυμάτισαν μια γυναίκα, σύμφωνα με τον Ουάλι Τζαν, έναν τοπικό θρησκευτικό αξιωματούχο, υπογραμμίστηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ. Δύο άλλες γυναίκες και ένας άνδρας συγγενής αποφάσισαν να μεταφέρουν την τραυματία στο νοσοκομείο.

«Βιάζονταν. Και, βλέποντάς τους να φεύγουν με ταχύτητα, οι Ταλιμπάν νόμισαν ότι διέφευγαν με όπλα και άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου τους», σκοτώνοντας τις δύο γυναίκες που συνόδευαν την τραυματία.

Δύο άνδρες τραυματίστηκαν επίσης από τα πυρά.

Ο Χαφίζ Ρασίντ, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Πολιτισμού της επαρχίας, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δύο γυναίκες σκοτώθηκαν «κατά τη διάρκεια μιας εκκαθαριστικής επιχείρησης στη ζώνη του Μποστ Κάλα».

Τις τελευταίες ημέρες, οι Ταλιμπάν ενέτειναν τις περιπολίες στη Χελμάντ και τη γειτονική επαρχία Κανταχάρ, το προπύργιο του κινήματός τους. Σταθμοί οδικών ελέγχων έχουν τοποθετηθεί προσωρινά στις κυριότερες διασταυρώσεις της Κανταχάρ και γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα οχήματα και τους επιβάτες τους.

«Ψάχνουν ακόμη και στις ντουλάπες και τα ρούχα των γυναικών. Τι είδους έρευνα είναι αυτή; Δεν είναι ωραία πράγματα αυτά», σχολίασε μια κάτοικος της Κανταχάρ, το σπίτι της οποίας ερευνήθηκε σήμερα. «Έπρεπε να φέρουν ανιχνευτή μετάλλων για να βρουν όπλα, όμως δεν μπορούν να ψάξουν έτσι. Τα σκόρπισαν όλα κι έφυγαν», πρόσθεσε η γυναίκα, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Παρακαλούμε περιμένετε ...