Βασίλισσα Ελισάβετ: Τέλος εποχής – Αναπαύεται στην τελευταία της κατοικία στο κάστρο του Ουίνδσορ

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τέλος εποχής – Αναπαύεται στην τελευταία της κατοικία στο κάστρο του Ουίνδσορ

Αλλαγή σελίδας στη χώρα - Ηγέτες και μονάρχες από όλον τον πλανήτη παρέστησαν στο τελευταίο της ταξίδι

Μια ιστορία 70 ετών περνά στη συλλογική μνήμη, καθώς οι Βρετανοί αποχαιρετούν σήμερα την μακροβιότερη μονάρχη στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ αναπαύεται στην τελευταία της κατοικία. Ύστερα από μια πολύωρη τελετή, που ξεκίνησε από το Αββαείο του Ουέστμινστερ και ολοκληρώθηκε στο Κάστρο του Ουίνδσορ, το φέρετρο με τη σορό της Ελισάβετ Β’ τοποθετήθηκε στη βασιλική κρύπτη, προτού μεταφερθεί αργότερα για την ιδιωτική ταφή.

Η πομπή με τη σορό της βασίλισσας έφθασε στο κάστρο του Ουίνδσορ λίγο πριν τις 18:00 (ώρα Ελλάδος) και το φέρετρο τοποθετήθηκε σε βάθρο στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία, παρουσία των μελών της βασιλικής οικογένειας και υψηλών προσκεκλημένων, αφαιρέθηκαν πάνω από το φέρετρο το σκήπτρο, η σφαίρα και το στέμμα της βασιλείας, τα οποία παραδόθηκαν στον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι που τα τοποθέτησε στον βωμό.

Ακολούθησε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου, κατά την οποία ο βασιλιά Κάρολος Γ’ μετά βίας συγκρατούσε τα δάκρυά του. Αργότερα απόψε, σε μια ιδιωτική τελετή της οικογένειας, το φέρετρο της Ελισάβετ και του συζύγου της, Φιλίππου, ο οποίος απεβίωσε πέρυσι σε ηλικία 99 ετών, θα ενταφιαστεί στο ίδιο παρεκκλήσι, όπου αναπαύονται οι γονείς και η αδερφής της, πριγκίπισσα Μαργαρίτα.

Λίγο μετά τις 15:00 (ώρα Ελλάδος) η πομπή έφθασε στην αψίδα του Ουέλινγκτον, όπου το φέρετρο κατέβηκε από τον στρατιωτικό κιλλίβαντα και τοποθετήθηκε στη νεκροφόρα με προορισμό το κάστρο του Ουίνδσορ.

Νωρίτερα σίγησε για δύο λεπτά η Βρετανία τιμώντας τη μνήμη της Ελισάβετ της Β' στην κορύφωση της τελετής στο Αββαείο του Γουέστμινστερ.

Ηγέτες και μονάρχες από όλον τον πλανήτη έχουν συγκεντρωθεί στο Αββαείο για την κηδεία της βασίλισσας.

Η εξόδιος ακολουθία ξεκίνησε στις 13:00 ώρα Ελλάδος.

Ο βασιλιάς Κάρολος, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Καμίλα, τον πρίγκιπα και την πριγκίπισσα της Ουαλίας Γουίλιαμ και Κέιτ, αλλά και τα εγγόνια του πρίγκιπα Γεώργιο και πριγκίπισσα Σάρλοτ στάθηκαν στην πρώτη σειρά στο Αββαείο, μαζί με τα άλλα τρία παιδιά της Ελισάβετ, την βασιλική πριγκίπισσα Άννα, τον Αντριου και τον Εδουάρδο.

Ο αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι, επικεφαλής της αγγλικανικής εκκλησίας, απέτισε φόρο τιμής στην εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ Β’ στη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας.

«Σε γνωστή της ομιλία, την οποία εκφώνησε με την ευκαιρία των 21ων γενεθλίων της, η εκλιπούσα Αυτής Μεγαλειότητα είχε δηλώσει ότι όλη της η ζωή θα είναι αφιερωμένη στην υπηρεσία του έθνους και της Κοινοπολιτείας. Σπάνια έχει τηρηθεί σε τέτοιο βαθμό μια υπόσχεση», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος.

Ήταν «πρόσχαρη, παρούσα για όλους, άγγιζε πολλές ζωές», πρόσθεσε.

Ήδη στο Αβαείο του Ουέστμινστερ βρίσκονται ο Εμανουέλ και η Μπριζίτ Μακρόν, καθώς και ο Τζο με την Τζιλ Μπάιντεν.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας έφτασε στο Αβαείο στις 11:31 (ώρα Ελλάδος), περίπου την ίδια ώρα με τους γονείς της Κέιτ Μίντλετον και τον γιο της Καμίλα.

Ήδη η γύρω περιοχή σε μια ακτίνα 7 χιλιομέτρων έχει αποκλειστεί σε κλοιό δρακόντειων μέτρων ασφαλείας στο πλαίσιο της λεγόμενης επιχείρησης «ατσάλινο δαχτυλίδι» στην οποία μετέχουν 10.000 αστυνομικοί, 10.000 στρατιώτες, αλλά και ελεύθεροι σκοπευτές ακροβολισμένοι στις στέγες από όπου θα περάσει η πομπή.

Η κυβέρνηση έχει κηρύξει τη σημερινή ημέρα αργία για την περίσταση της κηδείας της δημοφιλούς βασίλισσας, η οποία αναμένεται να προσελκύσει εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών, πλήθος μεγαλύτερο από ό,τι τα περισσότερα σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης βρετανικής ιστορίας: την κηδεία της αδικοχαμένης πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1997, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 ή τους βασιλικούς γάμους.

Η εικόνα από την πομπή και την κηδεία θα προβάλλεται απευθείας σε 125 κινηματογράφους σε όλη τη Βρετανία, όπως ανακοινώθηκε το Σάββατο από το βρετανικό υπουργείο Πολιτισμού.