Ελισάβετ Β’: Σήμερα το «τελευταίο αντίο» παρουσία ηγετών και βασιλέων – Δείτε live

Ελισάβετ Β’: Σήμερα το «τελευταίο αντίο» παρουσία ηγετών και βασιλέων – Δείτε live

Ολοκληρώθηκε το λαϊκό προσκύνημα που ξεκίνησε την Τετάρτη το βράδυ - Ξεκίνησε η προσέλευση των προσκεκλημένων στο Αββαείο του Γουέστμινστερ

Οι τελευταίες γραμμές του επιβλητικού επιλόγου στο κεφαλαίο «Ελισάβετ Β‘» γράφονται σήμερα καθώς η μακροβιότερη μονάρχης της Γηραιάς Αλβιώνας προτού πέσει το φως θα βρίσκεται πια στην τελευταία της κατοικία.

Ολοκληρώθηκε το λαϊκό προσκύνημα που ξεκίνησε την Τετάρτη το βράδυ και οι πόρτες στο Ουέστμινστερ Χολ έκλεισαν για να ξεκινήσει η προετοιμασία της πομπής που θα μεταφέρει τη σορό στο Αββαείο του Ουέστμινστερ.

Ήδη η γύρω περιοχή σε μια ακτίνα 7 χιλιομέτρων έχει αποκλειστεί σε κλοιό δρακόντειων μέτρων ασφαλείας στο πλαίσιο της λεγόμενης επιχείρησης «ατσάλινο δαχτυλίδι» στην οποία μετέχουν 10.000 αστυνομικοί, 10.000 στρατιώτες, αλλά και ελεύθεροι σκοπευτές ακροβολισμένοι στις στέγες από όπου θα περάσει η πομπή.

Η κυβέρνηση έχει κηρύξει τη σημερινή ημέρα αργία για την περίσταση της κηδείας της δημοφιλούς βασίλισσας, η οποία αναμένεται να προσελκύσει εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών, πλήθος μεγαλύτερο από ό,τι τα περισσότερα σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης βρετανικής ιστορίας: την κηδεία της αδικοχαμένης πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1997, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 ή τους βασιλικούς γάμους.

Ήδη στο Αβαείο του Ουέστμινστερ έχουν φτάσει ο Εμανουέλ και η Μπριζίτ Μακρόν, με το ζεύγος Τζο και Τζιλ Μπάιντεν να ακολουθεί μερικά λεπτά αργότερα.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας έφτασε στο Αβαείο στις 11:31 (ώρα Ελλάδος), περίπου την ίδια ώρα με τους γονείς της Κέιτ Μίντλετον και τον γιο της Καμίλα.

Ξεχωρίζουν μεταξύ αυτών ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Το Αββαείο του Ουέστμινστερ, όπου στις 11 το πρωί (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδος) της Δευτέρας θα τελεστεί η κηδεία, μπορεί να φιλοξενήσει 2.000 άτομα.

Η αστυνομία έχει σχεδιάσει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αυστηρότερα από εκείνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 που διοργανώθηκαν στο Λονδίνο.

Η κηδεία στο Αββαείο του Ουέστμινστερ και η πομπή που θα ακολουθήσει θα μεταδοθούν ζωντανά από τα δίκτυα ΒBC, ITV και Sky.

Η εικόνα από την πομπή και την κηδεία θα προβάλλεται απευθείας σε 125 κινηματογράφους σε όλη τη Βρετανία, όπως ανακοινώθηκε το Σάββατο από το βρετανικό υπουργείο Πολιτισμού.

Η είσοδος στους κινηματογράφους είναι δωρεάν, αλλά οι περισσότερες θέσεις ήταν ήδη κλεισμένες από την Πέμπτη. Παράλληλα, γιγαντοοθόνες έχουν στηθεί σε πάρκα, πλατείες και καθεδρικούς ναούς για την προβολή της τελετής.