Αρμενία: Η Νάνσι Πελόζι καταδίκασε τις «παράνομες» επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν

Αρμενία: Η Νάνσι Πελόζι καταδίκασε τις «παράνομες» επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Αρμενία

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αρμενία, καταδίκασε σήμερα έντονα τις «παράνομες» , όπως τις χαρακτήρισε, επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας, από τις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200 άνθρωποι.

Η Πελόζι επεσήμανε ότι η επίσκεψή της στην Αρμενία είναι ιδιαίτερης σημασίας μετά «τις παράνομες και φονικές επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν». «Καταδικάζουμε έντονα αυτές τις επιθέσεις», τόνισε η ίδια, σημειώνοντας ότι είναι ξεκάθαρο πως τις συγκρούσεις προκάλεσε το Αζερμπαϊτζάν, ενώ ζήτησε να σταματήσουν. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων σχολίασε εξάλλου, ότι θα πρέπει οι ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την επιρροή και την ισχύ τους ώστε να δείξουν ότι η κυριαρχία της Αρμενίας αποτελεί προτεραιότητα.

Η Πελόζι, η οποία είναι ο πιο υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος που επισκέπτεται το Γερεβάν μετά την ανεξαρτησία αυτής της μικρής χώρας του Καυκάσου το 1991, χαρακτήρισε σε ανακοίνωσή της την επίσκεψή της αυτή «ισχυρό σύμβολο της σταθερής δέσμευσης των Ηνωμένων Πολιτειών για μια Αρμενία ειρηνική, ευημερούσα και δημοκρατική και για μια περιφέρεια του Καυκάσου σταθερή και ασφαλή». Αυτή η τριήμερη επίσκεψη «θα διαδραματίσει μεγάλο ρόλο για την εγγύηση της ασφάλειάς μας», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του αρμενικού κοινοβουλίου Άλεν Σιμονιάν προς τους δημοσιογράφους πριν από την άφιξή της Πελόζι χθες Σάββατο.

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις πρόσφατες μάχες ανάμεσα στα αρμενικά και στα αζερικά στρατεύματα, για τις οποίες οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται. Οι συγκρούσεις αυτές ξέσπασαν την Τρίτη και τερματίσθηκαν με διεθνή μεσολάβηση τη νύκτα της Πέμπτης.