Η Ρωσία μειώνει κατά 50 δισ. κυβικά μέτρα τις εξαγωγές φέτος φυσικού αερίου στην ΕΕ

Η Ρωσία μειώνει κατά 50 δισ. κυβικά μέτρα τις εξαγωγές φέτος φυσικού αερίου στην ΕΕ

«Δεν υπάρχει χώρα που να είναι σε θέση να προμηθεύσει με πόρους συγκρίσιμους την Ευρώπη» δηλώνει η Gazprom

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντρ Νόβακ, δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μειωθούν φέτος κατά 50 δισ. κυβικά μέτρα, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

Τον περασμένο χρόνο η Ρωσία είχε εξάγει συνολικά στην ΕΕ περίπου 150 δισ. κυβικά μέτρα. Οι ρωσικές ενεργειακές προμήθειες προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί σημαντικά φέτος εν μέσω του αδιεξόδου και των σαρωτικών κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας, που επιβλήθηκαν μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Η Ρωσία προμήθευε το περίπου 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης, πριν στείλει τα στρατεύματα της στην Ουκρανία. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 9%, καθώς η Μόσχα έχει σταματήσει τις προμήθειες προς την Ευρώπη, επικαλούμενη την ύπαρξη προβλημάτων τεχνικής φύσεως τα οποία αποδίδει στις δυτικές κυρώσεις. Νωρίτερα σήμερα, η Gazprom ανακοίνωσε, ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου σε χώρες μη μέλη της CIS (Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών) μειώθηκαν κατά 38,8% φθάνοντας τα 84,8 δισ. κυβικά μέτρα στο διάστημα μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 15 Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η Ευρώπη σκέπτεται να επιβάλει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, θεωρώντας ότι είναι ένας τρόπος να σταματήσει την εκτόξευση των ενεργειακών τιμών και να τιμωρήσει την Μόσχα για τις ενέργειες της στην Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα, ότι η Ρωσία θα σταματήσει τις εξαγωγές ενέργειας σε περίπτωση που επιβληθούν τέτοιου είδους περιορισμοί.

Ένα ανώτερο στέλεχος της Gazprom δήλωσε νωρίτερα σήμερα, ότι για την Ευρώπη δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο ρωσικό φυσικό αέριο. «Δεν υπάρχει χώρα που να είναι σε θέση να προμηθεύσει με πόρους συγκρίσιμους με τους πόρους που διαθέτουν τα κοιτάσματα στην Σιβηρία και στη χερσόνησο Γιαμάλ» δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Όλεγκ Αξιούτιν, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom.

Παρακαλούμε περιμένετε ...