Πρωθυπουργός της Νορβηγίας: Το πλαφόν στο φυσικό αέριο δεν θα λύσει το πρόβλημα της Ευρώπης

Πρωθυπουργός της Νορβηγίας: Το πλαφόν στο φυσικό αέριο δεν θα λύσει το πρόβλημα της Ευρώπης

Ο Γιόνας Γκαρ Στέρε επιχειρεί να προασπίσει τα συμφέροντα της χώρας του

Η Νορβηγία, η οποία έχει γίνει πλέον η μεγαλύτερη προμηθεύτρια φυσικού αερίου για την Ευρώπη στη θέση της Ρωσίας, αντιμετωπίζει με «επιφύλαξη» την επιβολή πλαφόν στην τιμή του, όπως προτείνουν πολλές χώρες-μέλη της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε.

«Συμφωνούμε να έχουμε στο μέλλον ακόμη πιο στενό διάλογο με την ΕΕ σε ό,τι αφορά τις διάφορες προτάσεις που είναι στο τραπέζι», ανέφερε ο Στέρε σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Προσεγγίζουμε τις συνομιλίες με ανοιχτό πνεύμα αλλά είμαστε επιφυλακτικοί στο θέμα της επιβολής ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο. Η επιβολή πλαφόν δεν θα αλλάξει τίποτα στο θεμελιώδες πρόβλημα, δηλαδή ότι υπάρχει ελάχιστο αέριο στην Ευρώπη», σημείωσε.

Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών μελών της ΕΕ, που συνεδρίασαν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, τάχθηκαν υπέρ της λήψης μιας σειράς μέτρων για να μπει φρένο στην εκρηκτική αύξηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού και του αερίου. Ορισμένοι ζητούν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που εισάγεται στην ΕΕ, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ. Αν και η Κομισιόν πρότεινε το πλαφόν για το αέριο που προέρχεται από τη Ρωσία, πολλές χώρες όπως η Ιταλία υιοθετούν την άποψη της επιβολής πλαφόν σε όλες τις εισαγωγές φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου και του υγροποιημένου (LNG).

Η Νορβηγία, που έχει επωφεληθεί από την αύξηση της τιμής, μέχρι τώρα απέφευγε να πάρει θέση για το πλαφόν και παρέπεμπε το θέμα στις πετρελαϊκές εταιρείες που διαπραγματεύονται τα συμβόλαια. Πρόσφατα, η Νορβηγία ξεπέρασε τη Ρωσία και έγινε η μεγαλύτερη προμηθεύτρια φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς αυξήθηκαν κατά 8% οι δικές της παραδόσεις, την ώρα που μειώνονταν εκείνες της Μόσχας.