Ουκρανία: Μάχες σε περιοχές κοντά στον υπό ρωσική κατοχή πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ουκρανία: Μάχες σε περιοχές κοντά στον υπό ρωσική κατοχή πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Το Κίεβο προειδοποίησε ότι μπορεί να αναγκαστεί να κλείσει τον σταθμό για να αποφευχθεί μια καταστροφή

Σφοδρές μάχες μαίνονταν σήμερα σε περιοχές κοντά στον υπό ρωσική κατοχή πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, αφού το Κίεβο προειδοποίησε ότι μπορεί να αναγκαστεί να κλείσει τον σταθμό για να αποφευχθεί μια καταστροφή.

Το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας αναφέρει στην καθημερινή πρωινή ενημέρωσή του ότι ορισμένα χωριά και κοινότητες κοντά στον σταθμό δέχθηκαν σφοδρούς βομβαρδισμούς το 24ωρο ως σήμερα το πρωί από "άρματα μάχης, ολμοβόλα, πυροβολικό και αεριωθούμενα".

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν ρουκέτες και άνοιξαν πυρ με βαρύ πυροβολικό στην κοντινή Νικόπολη τέσσερις φορές, σημείωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης της περιοχής Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο σε ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον 11 κατοικίες, όπως και άλλα κτίρια, υπέστησαν ζημιές.

Χθες, Τετάρτη, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι μπορεί να αναγκαστεί να κλείσει τον πυρηνικό σταθμό και κάλεσε τους κατοίκους, που διαμένουν σε περιοχές κοντά σε αυτόν, να απομακρυνθούν από εκεί για την ασφάλειά τους.

Η Ρωσία και η Ουκρανία επιρρίπτουν η μια στην άλλη την ευθύνη για βομβαρδισμούς κοντά στον ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και εντός της περιμέτρου του, από τους οποίους υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί πυρηνική καταστροφή. Οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τον σταθμό σύντομα μετά την εισβολή τους στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία, αλλά τον σταθμό εξακολουθούν να χειρίζονται Ουκρανοί τεχνικοί.

Ο Μίκολα Λουκασούκ, ο επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου της Ντνίπρο, ανέφερε επίσης σε ανάρτησή του στο Telegram ότι οι Ρώσοι βομβάρδιζαν την Νικόπολη από την κατεύθυνση της Ενερχοντάρ, της κύριας πόλης που εξυπηρετεί τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

"Οι δυνάμεις κατοχής βομβαρδίζουν σκοπίμως στόχους αμάχων προκειμένου να τρομοκρατήσουν τον πληθυσμό", σημείωσε ο Λουκασούκ.

Η Ρωσία αρνείται ότι επιτίθεται σκοπίμως σε αμάχους στην, όπως την χαρακτηρίζει, "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" που διεξάγει για τον αφοπλισμό και την "αποναζιστικοποίηση" της Ουκρανίας. Το Κίεβο και οι σύμμαχοί του δηλώνουν ότι η εισβολή των ρωσικών δυνάμεων συνιστά απρόκλητο επιθετικό πόλεμο.

Σήμερα το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε επικαλούμενο τον Αλεξάντρ Βόλγκα, επικεφαλής της διοίκησης της Ενερχοντάρ που έχει διορισθεί από την Μόσχα, ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έβαλαν κατά του σταθμού με πυροβολικό.

«Δεν παρατηρήθηκαν πλήγματα του πυροβολικού στον (σταθμό), αλλά πετούν περιοδικά drones», δήλωσε ο Βόλγκα, σύμφωνα με το TASS.

«Βλήματα έχουν ριφθεί από UAVs (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) στο έδαφος του ίδιου του σταθμού τις τελευταίες δύο μέρες», πρόσθεσε ο ίδιος.