Ουκρανία: Τεράστιες ουρές φορτηγών έχουν σηματιστεί στα σύνορα με την Πολωνία

Ουκρανία: Τεράστιες ουρές φορτηγών έχουν σηματιστεί στα σύνορα με την Πολωνία

Το μποτιλιάρισμα 18 χλμ σχηματίστηκε πριν από τρεις ημέρες και τις τελευταίες 24 ώρες τα φορτηγά προχώρησαν μόλις για 1,5 χιλιόμετρο

Τεράστιες ουρές φορτηγών έχουν σχηματιστεί στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία και οι οδηγοί που περιμένουν για μέρες εκεί κάνουν λόγο για καθυστερήσεις στους ελέγχους, εν μέσω της ρωσικής εισβολής.

«Πάνε τρεις μέρες τώρα που περιμένουμε. Η ουρά δεν κινήθηκε ούτε μέτρο όλη τη νύχτα. Κανείς δεν μας δίνει σημασία», διαμαρτυρήθηκε ένας 65χρονος οδηγός, ο Μίκολα, που αρνήθηκε να δώσει το επώνυμό του.

«Είμαι στο πόδι από την Δευτέρα, εδώ και οκτώ ώρες δεν κινούμαστε. Αφού έφτασα στα σύνορα, περιμένουμε επί μία-μιάμιση μέρα», αφηγήθηκε ο Πάβλο Πονομαρένκο, 47 ετών, ο οποίος φοβάται ότι τα προϊόντα που μεταφέρει θα χαλάσουν μέχρι να φτάσει στον προορισμό του.

«Κανείς δεν μας χρειάζεται, εδώ είμαστε σαν άστεγοι, χωρίς νερό, χωρίς φαγητό, τίποτα», παραπονέθηκε ένας άλλος οδηγός, ο Ντμίτρο, 45 ετών.

Σύμφωνα με τους οδηγούς που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, σε αυτό το σημείο η ουρά, μήκους 18 χιλιομέτρων, σχηματίστηκε πριν από τρεις ημέρες και τις τελευταίες 24 ώρες κινήθηκε μόλις για 1,5 χιλιόμετρο. Οι ουκρανικές αρχές είπαν ότι σε άλλο σημείο του δρόμου υπάρχει μια ουρά μήκους 54 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, τα φορτηγά μεταφέρουν εμπορεύματα στην Πολωνία, κάποια όμως είναι άδεια και πηγαίνουν να φορτώσουν εκεί. Οι θαλάσσιες μεταφορές έχουν σχεδόν διακοπεί λόγω του πολέμου – εξαιρούνται τα σιτηρά.

Οι Ουκρανοί οδηγοί καταγγέλλουν τις καθυστερήσεις στους φυτοϋγειονομικούς και κτηνοτροφικούς ελέγχους στα σύνορα. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υποδομών Μουσταφά Ναϊέμ, πριν από τον πόλεμο ελέγχονταν έως και 80 νταλίκες καθημερινά, όμως ο αριθμός αυτός μειώθηκε στα 12-25 οχήματα τις τελευταίες ημέρες. «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να επιταχύνουμε τη διαδικασία», έγραψε στο Facebook, σημειώνοντας ότι αναμένει «την ίδια πρόοδο» και από την πολωνική πλευρά.

Φωτογραφία αρχείου