Παλαιστίνη: Η Χαμάς εκτέλεσε 5 άτομα – Δύο για «συνεργασία» με το Ισραήλ

Παλαιστίνη: Η Χαμάς εκτέλεσε 5 άτομα – Δύο για «συνεργασία» με το Ισραήλ

Οι άλλοι τρεις θανατώθηκαν για ποινικά αδικήματα

Το ένοπλο ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα την εκτέλεση πέντε Παλαιστίνιων, ανάμεσά τους και δύο «συνεργατών» του Ισραήλ.

«Σήμερα το πρωί εφαρμόστηκε η ποινή του θανάτου εναντίον δύο καταδικασμένων για συνεργασία με τις κατοχικές δυνάμεις και τριών άλλων για ποινικά αδικήματα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Χαμάς.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Λωρίδας της Γάζας, ένα παλαιστινιακό έδαφος με 2,3 εκατομμύρια κατοίκους το οποίο ελέγχει από το 2007 η Χαμάς, έδωσε στη δημοσιότητα τη χρονολογία γέννησης και πληροφορίες για κάθε μία από τις υποθέσεις, αλλά όχι τα ονόματα των εκτελεσθέντων.

Οι δύο που εκτελέστηκαν για «συνεργασία» με το Ισραήλ είναι άνδρες γεννημένοι το 1968 και το 1978, υπογραμμίστηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο μεγαλύτερος από τους δύο, κάτοικος της Χαν Γιουνές, είχε καταδικαστεί επειδή από το 1991 προσφέρει στο Ισραήλ «πληροφορίες για μέλη της αντίστασης, τον τόπο διαμονής τους» και «για τη μετακίνηση ενός χώρου κατασκευής και εκτόξευσης ρουκετών», επεσήμανε η Χαμάς.

Ο δεύτερος καταδικάστηκε επειδή από το 2001 δίνει στο Ισραήλ «πληροφορίες» οι οποίες «οδήγησαν στη στοχοθέτηση και τον θάνατο ως μαρτύρων πολιτών» από τις ισραηλινές δυνάμεις, συνέχισε η Χαμάς, χωρίς να κατονομάσει τα πρόσωπα που φέρονται να σκοτώθηκαν μετά τη διαρροή αυτών των πληροφοριών.

Οι τρεις άλλοι που εκτελέστηκαν είχαν καταδικαστεί για φόνο, κατέληξε το υπουργείο Εσωτερικών της Χαμάς.