Ζελένσκι: Η Ρωσία ετοιμάζει αποφασιστικό πλήγμα στον ενεργειακό πόλεμο κατά της Ευρώπης

Ζελένσκι: Η Ρωσία ετοιμάζει αποφασιστικό πλήγμα στον ενεργειακό πόλεμο κατά της Ευρώπης

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Μόσχα ότι θέλει να καταστρέψει τη φυσιολογική ζωή κάθε Ευρωπαίου

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του τη Ρωσία ότι διεξάγει ενεργειακό πόλεμο εναντίον της Ευρώπης και κάλεσε σε ενότητα.

«Η Ρωσία προσπαθεί τελευταία να αυξήσει την ενεργειακή πίεση στην Ευρώπη ακόμη περισσότερο· η μεταφορά αερίου μέσω του Nord Stream σταμάτησε τελείως», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι. «Η Ρωσία θέλει να καταστρέψει τη φυσιολογική ζωή κάθε Ευρωπαίου — σε όλες τις χώρες της ηπείρου μας».

Σκοπός της Μόσχας, είπε, είναι να εξασθενήσει και να εκφοβίσει τα κράτη της Ευρώπης. Πέρα από τα άρματα μάχης και τους πυραύλους, η Ρωσία χρησιμοποιεί επίσης την ενέργεια ως όπλο και αυτόν τον χειμώνα, ετοιμάζεται να καταφέρει «αποφασιστικό πλήγμα» στον ενεργειακό τομέα και μόνο η μεγαλύτερη συνοχή θα επιτρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό, συνέχισε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.

Οι Ευρωπαίοι πρέπει να συντονίσουν καλύτερα τα αντίμετρα που θα εφαρμόσουν και να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο, έκρινε, προσθέτοντας, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, πως πρέπει να αυξηθεί η πίεση στη Ρωσία για να περιοριστούν τα έσοδά της από το πετρέλαιο και το αέριο.

Το υπόβαθρο των κατηγοριών αυτών είναι ότι η Gazprom δεν ξανάρχισε τις παραδόσεις αερίου μέσω του Nord Stream 1 χθες το πρωί, όπως ήταν προγραμματισμένο. Η ρωσική ενεργειακή εταιρεία επικαλέστηκε διαρροή στον σταθμό συμπίεσης Παρτόβαγια.

Στο διάγγελμά του, ο κ. Ζελένσκι στηλίτευσε εξάλλου τον τραυματισμό παιδιών σε έκθεση όπλων στην Τσερνίχιβ. Το ατύχημα αυτό ήταν «απαράδεκτο» και οι υπεύθυνοι για αυτό θα τιμωρηθούν, διεμήνυσε.