Ενεργειακή κρίση: To σχέδιο για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο στο τραπέζι της G7

Ενεργειακή κρίση: To σχέδιο για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο στο τραπέζι της G7

Οι αγορές ενέργειας προετοιμάζονται για τις ανακοινώσεις

Η ενεργειακή κρίση θα είναι το αντικείμενο συζήτησης από τους υπουργούς Οικονομικών των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, της λεγόμενης Ομάδας των Επτά (G7), που συναντώνται σήμερα στις ΗΠΑ.

Στο τραπέζι θα πέσει η πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ «αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να πληγούν σκληρά τα έσοδα του Πούτιν αλλά και για να επέλθει πτώση στις παγκόσμιες τιμές ενέργειας».

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της Wall Street Journal που επικαλείται πηγές υπό το καθεστώς της ανωνυμίας το σχέδιο είναι έτοιμο και θα παρουσιαστεί κατά τη σημερινή συνάντηση, αλλά και πως τα μέλη της G7 έχουν ήδη συμφωνήσει. Κατά τις ίδιες πληροφορίες κατά βάση θα αφορά στην άρνηση από τις χώρες της G7 να προβαίνουν σε ναυτιλιακή ασφάλιση και χρηματοδότηση φορτίων πετρελαίου με τιμές πάνω από μη προσδιορισμένο επίπεδο.

Η ανώτατη τιμή για το ρωσικό πετρέλαιο αναμένεται να καθοριστεί σε ένα σημείο πάνω από το κόστος παραγωγής με στόχο να διασφαλίσει ότι η Μόσχα δεν θα μπει στον πειρασμό να διακόψει τις πωλήσεις.

Παρά το ότι οι πετρελαϊκές εξαγωγές της Ρωσίας έχουν πέσει στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον περασμένο Αύγουστο, τα έσοδα από τις εξαγωγές της τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 700 εκατομμύρια δολάρια μηνιαίως εξαιτίας των υψηλών τιμών, 40% πάνω από τον μέσο όρο του περασμένου έτους, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας.

Οι αγορές ενέργειας προετοιμάζονται για τις ανακοινώσεις.