Ναβάλνι για Γκορμπατσόφ: Ένας από τους λίγους που δεν χρησιμοποίησε την εξουσία για προσωπικό όφελος και για πλουτισμό

Ναβάλνι για Γκορμπατσόφ: Ένας από τους λίγους που δεν χρησιμοποίησε την εξουσία για προσωπικό όφελος και για πλουτισμό

Σαφείς αιχμές για την κυβέρνηση του Πούτιν άφησε ο φυλακισμένος πολιτικός αντίπαλος του Ρώσου προέδρου

Ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, χαρακτήρισε τον πρώτο και τελευταίο πρόεδρο της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, «έναν από τους λίγους (ηγέτες) που δεν χρησιμοποίησε την εξουσία για προσωπικό όφελος και για πλουτισμό».

Στην ανάρτησή του στο κανάλι του στο Telegram, o Ναβάλνι έγραψε: «Τα μεγάφωνα στα κελιά που μεταδίδουν το πρόγραμμα του ραδιοφώνου ανακοίνωσαν τον θάνατο του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Επί ηγεσίας του συγκεκριμένα στην Σοβιετική Ένωση απελευθερώθηκαν οι τελευταίοι πολιτικοί κρατούμενοι. Και το ότι σήμερα άνθρωποι όπως εγώ, μαθαίνουν για τον θάνατό του μέσα από τα ‘ραδιόφωνα’ των κελιών, περιγράφει απόλυτα την στροφή 180 μοιρών που ξεκίνησε η χώρα μου από αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο».

Ο Ναβάλνι, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, γράφει ότι «όταν αποδείχθηκε ότι ‘οι ριζοσπάστες δημοκράτες’ ήταν ως επί το πλείστον ένα σύνολο από κλέφτες και υποκριτές, ο Γκορμπατσόφ παρέμεινε ένας από τους πολύ λίγους που δεν χρησιμοποίησε την εξουσία και τις δυνατότητές της για προσωπικό όφελος και πλουτισμό».

O Γκορμπατσόφ έφυγε από την εξουσία ειρηνικά και οικειοθελώς, σεβόμενος την βούληση των ψηφοφόρων, γράφει ο Ναβάλνι. «Αυτό και μόνο ήταν ένα μεγάλο ανδραγάθημα με βάση τις παραμέτρους της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Πιστεύω ότι η ζωή του και η ιστορία του, που είχαν μεγάλη σημασία για τα όσα συνέβησαν στα τέλη του 20ού αιώνα, θα αξιολογηθούν από τους επιγόνους πολύ πιο ευνοϊκά από τους συγχρόνους του. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους συγγενείς και οικείους του Μιχαήλ Σεργκέγιεβιτς»

Ο Αλεξέι Ναβάλνι εκτίει ποινή στην σωφρονιστική αποικία κρατουμένων αρ.6 στην πόλη Μελέχοβο στην περιοχή Βλαντίμιρ.

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, υπήρξε συνιδρυτής της εφημερίδας Novaya Gazeta και είχε τιμηθεί με τον βραβείο Νόμπελ ειρήνης το 1990.