Μόσχα: Οι αρχές ερευνούν πρώην βουλευτή για διάδοση «ψευδών ειδήσεων» για τον ρωσικό στρατό

Μόσχα: Οι αρχές ερευνούν πρώην βουλευτή για διάδοση «ψευδών ειδήσεων» για τον ρωσικό στρατό

Ο Ιλιά Πανομαριόφ είναι επικριτής του Κρεμλίνου και βρίσκεται εξόριστος στην Ουκρανία

Οι ρωσικές αρχές διεξάγουν έρευνα σε βάρος του πρώην βουλευτή της Κρατικής Δούμας Ιλιά Πανομαριόφ και επικριτή του Κρεμλίνου, που βρίσκεται εξόριστος στην Ουκρανία, για διάδοση «ψευδών ειδήσεων» για τον ρωσικό στρατό, μετέδωσε το πρακτορείο TASS επικαλούμενο δικαστήριο της Μόσχας.

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, οι ανακριτές ζήτησαν την «σύλληψή του ερήμην», η οποία ουσιαστικά τον καθιστά καταζητούμενο και σημαίνει την βέβαιη σύλληψή του σε περίπτωση που επιστρέψει στην Ρωσία.

Σύμφωνα με ένα νόμο που ψηφίστηκε οκτώ μέρες μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η «διάδοση δημοσίως σκόπιμα ψευδών πληροφοριών» για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι αξιόποινη πράξη και τιμωρείται με πρόστιμο ή σε πιο σοβαρές περιπτώσεις με ποινή φυλάκισης μεγαλύτερης των 15 ετών.

Ένας δημοτικός σύμβουλος της Μόσχας, ο Αλεξέι Γκόρινοφ, καταδικάστηκε τον Ιούλιο σε ποινή κάθειρξης επτά ετών μετά την καταδίκη του για το εν λόγω αδίκημα. Δύο άλλοι παράγοντες της ρωσικής αντιπολίτευσης, ο Ιλιά Γιάσιν και ο Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά, έχουν προφυλακιστεί για παρόμοιες υποθέσεις, σημειώθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Την περασμένη εβδομάδα ένας άλλος επικριτής του πολέμου, ο πρώην δήμαρχος της Γιεκατερίνεμπουργκ Γιεβγκένι Ρόιζμαν, κατηγορήθηκε για δυσφήμηση των ενόπλων δυνάμεων όταν χαρακτήρισε τις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία ως εισβολή. Το αδίκημα αυτό θεωρείται αξιόποινο και τιμωρείται στην καλύτερη περίπτωση με τριετή ποινή φυλάκισης και στην χειρότερη με πενταετή ή μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης.

Ο Πανομαριόφ άρχισε να δέχεται ισχυρές πιέσεις στην Ρωσία από τότε που έγινε ο μοναδικός βουλευτής μεταξύ των 450 βουλευτών της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλής) που ψήφισε κατά της προσάρτησης της Κριμαίας το 2014.

Σε μια ανάρτησή του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, ο Πανομαριόφ αναφερόμενος στην τελευταία αυτή εξέλιξη, έγραψε ότι θα είναι η δεύτερη φορά που συλλαμβάνεται ερήμην.