ΗΠΑ: Ποινική δίωξη σε 45χρονο για απόπειρα ίδρυσης κέντρου εκπαίδευσης για πόλεμο υπέρ του Ισλαμικού Κράτους

ΗΠΑ: Ποινική δίωξη σε 45χρονο για απόπειρα ίδρυσης κέντρου εκπαίδευσης για πόλεμο υπέρ του Ισλαμικού Κράτους

Προετοίμαζε εθελοντές να ταξιδέψουν και να πολεμήσουν για λογαριασμό της τζιχαντιστικής οργάνωσης

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε έναν άνδρα στο Νέο Μεξικό για απόπειρα ίδρυσης κέντρου εκπαίδευσης για αυτούς που επιθυμούν να πολεμήσουν για το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ομοσπονδιακό δικαστήριο απήγγειλε στις 23 Αυγούστου κατηγορίες στον 45χρονο Χέρμαν Λέιβουν Γουίλσον από την Αλμπουκέρκη βάσει των οποίων αυτός προσπαθούσε να παράσχει υλική υποστήριξη σε ξένη οργάνωση που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική, ιδρύοντας "Κέντρο του Ισλαμικού Κράτους" στο Νέο Μεξικό, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το κέντρο αυτό αποσκοπούσε στην διδαχή της ιδεολογίας του Ισλαμικού Κράτους, στην παροχή εκπαίδευσης σε "τακτικούς ελιγμούς και πολεμικές τέχνες" και στο να χρησιμεύει ως ασφαλές καταφύγιο για αυτούς που προετοιμάζονταν να ταξιδέψουν και να πολεμήσουν για λογαριασμό της τζιχαντιστικής οργάνωσης στις ΗΠΑ και το εξωτερικό, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Γουίλσον, γνωστός επίσης και ως Μπιλάλ Μούμιν Αμπντάλα, βοηθούσε στη διαχείριση διαδικτυακής πλατφόρμας που προωθούσε την στρατολόγηση μαχητών για το Ισλαμικό Κράτος και συζητούσε για επιθέσεις στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, επισημαίνεται επίσης.

Ο Ντέβον Φουκς, ο δημόσιος συνήγορος υπεράσπισης του Γουίλσον, δεν έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί σε αίτημα για σχολιασμό της είδησης.

Δύο άνδρες που καταδικάστηκαν τον Ιούλιο για παροχή υποστήριξης στο Ισλαμικό Κράτος δήλωσαν ότι ο Γουίλσον τους έφερε στην οργάνωση, σύμφωνα με την εισαγγελία, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο 36χρονος Κρίστοφερ Μάθιους από τη Νότια Καρολίνα και ο 24χρονος Τζέιλιν Μολίνα από το Τέξας δήλωσαν ότι ο Γουίλσον τους ριζοσπαστικοποίησε και τους μύησε στην "ιδεολογία του ISIS", προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Σε ξεχωριστή υπόθεση ο 22χρονος Αουάις Τσάντχαρι από τη Νέα Υόρκη δήλωσε χθες, Παρασκευή, ένοχος για τον σχεδιασμό επίθεσης με μαχαίρι στον δήμο Κουίνς για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους, αναφέρει επίσης το υπουργείο Δικαιοσύνης στην ανακοίνωσή του.

Ο Σαμ Τζέικομπσον, δημόσιος συνήγορος υπεράσπισης του Τσάντχαρι, δεν έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί σε αίτημα για σχολιασμό της είδησης.