Για παράνομες υιοθεσίες παιδιών από τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη στη Ρωσία κατηγορεί το Κίεβο τη Μόσχα

Για παράνομες υιοθεσίες παιδιών από τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη στη Ρωσία κατηγορεί το Κίεβο τη Μόσχα

Το ουκρανικό υπουργείο επικαλείται πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις αρχές του Κρασνοντάρ

Η Ουκρανία κατηγόρησε σήμερα τη Μόσχα ότι οργανώνει παράνομες, μαζικές υιοθεσίες παιδιών που μεταφέρθηκαν από τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη στη Ρωσία.

«Η Ρωσία συνεχίζει τις απαγωγές παιδιών από το ουκρανικό έδαφος και κανονίζει την παράνομη υιοθεσία τους από Ρώσους πολίτες» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας σε μια ανακοίνωσή του.

«Περισσότερα από 1.000 παιδιά από τη Μαριούπολη», την πόλη στη νοτιοανατολική Ουκρανία που έπεσε στα χέρια του ρωσικού στρατού, «δόθηκαν παράνομα σε ξένους στο Τιουμέν, το Ιρκούτσκ, το Κεμέροβο και την περιφέρεια του Αλτάι» στη Σιβηρία, συνεχίζει η ανακοίνωση. Το ουκρανικό υπουργείο επικαλείται πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις αρχές του Κρασνοντάρ, μιας πόλης στη νοτιοδυτική Ρωσία, σχετικά κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Εξάλλου, περισσότερα από 300 παιδιά από την Ουκρανία φιλοξενούνται σε «ειδικά ιδρύματα» στην περιοχή του Κρασνοντάρ, σημειώθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Οι ενέργειες αυτές της Ρωσίας συνιστούν «σοβαρή παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης» που αφορά την προστασία των πολιτών εν καιρώ πολέμου αλλά και της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των παιδιών, σύμφωνα με το Κίεβο. «Όλα τα παιδιά από την Ουκρανία που μεταφέρθηκαν παρανόμως σε ρωσικό έδαφος πρέπει να επιστραφούν στους γονείς τους ή στους νόμιμους κηδεμόνες τους», τόνισε το υπουργείο.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι αναγκάζει τους Ουκρανούς πολίτες, ιδίως τα παιδιά, των κατεχόμενων περιοχών να κατευθυνθούν προς τη Ρωσία αντί σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, μια πολιτική που ισοδυναμεί με «εκτοπισμό», σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση. Πολλές οικογένειες από τη Μαριούπολη αφηγήθηκαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι υποχρεώθηκαν να πάνε στη Ρωσία, παρά τη θέλησή τους, για να γλιτώσουν από τις μάχες.