Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μας μετά τα μεσάνυχτα

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μας μετά τα μεσάνυχτα

Τι δείχνει νέα έρευνα

Όσο δεν κοιμόμαστε και το σκοτάδι απλώνεται, ο εγκέφαλος μας τείνει να κάνει αρνητικές σκέψεις, σύμφωνα με τους ερευνητές της νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Network Psychology, και αυτό συμβαίνει ακριβώς επειδή δεν είναι προγραμματισμένος να μην κοιμάται τα μεσάνυχτα.

Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι το μυαλό μας λειτουργεί πολύ διαφορετικά αν είναι ξύπνιο τις ώρες που κανονικά πρέπει να ξεκουράζεται. Ο κιρκάδιος ρυθμός εμπλέκεται πολύ σε όλες αυτές τις διαφορετικές διεργασίες που γίνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, επηρεάζοντας σημαντικά τον τρόπο της σκέψης μας.

Με τίτλο «mind after midnight», η έρευνα δείχνει ότι το ανθρώπινο σώμα και το μυαλό ακολουθούν έναν 24ωρο κύκλο δραστηριοτήτων που επηρεάζει με καθοριστικό τρόπο τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά μας. Σε συγκεκριμένες ώρες, τείνουμε να σκεφτόμαστε και να δρούμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο και όλο αυτό διαταράσσεται όταν δεν κοιμόμαστε τις ώρες που πρέπει.

Έτσι, αν δεν κοιμόμαστε τις ώρες που ο εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος να κοιμάται, εγκλωβιζόμαστε σε σκέψεις που γίνονται σταδιακά απειλητικές.

Σύμφωνα με τη νευρολόγο του πανεπιστημίου του Harvard, Elizabeth Klerman: «Πολλοί άνθρωποι μένουν ξύπνιοι τα μεσάνυχτα και υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι η λειτουργία του εγκεφάλου τους δεν είναι τόσο καλή όσο κατά τη διάρκεια της μέρας. Η υγεία λοιπόν του εγκεφάλου επηρεάζεται σημαντικά και κάνει τα άτομα αυτά πιο επιρρεπή».

Τα άτομα λοιπόν με αϋπνία τέτοιες ώρες βιώνουν συναισθήματα απόγνωσης, μοναχικότητας και απελπισίας με αποτέλεσμα να κάνουν όλο και πιο καταστροφικές σκέψεις που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τους τη ζωή.

Η αλήθεια είναι πως γνωρίζουμε ελάχιστα για το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός μας όσο δεν κοιμάται το βράδυ και το τι ακριβώς συμβαίνει στο εσωτερικό του κατά τα μεσάνυχτα παραμένει άλυτο μυστήριο.