Γερμανία: Έρευνα σε βάρος του Παλαιστίνιου προέδρου για «υποκίνηση μίσους»

Γερμανία: Έρευνα σε βάρος του Παλαιστίνιου προέδρου για «υποκίνηση μίσους»

Ο Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο ότι το Ισραήλ έχει διαπράξει «50 ολοκαυτώματα»

Η αστυνομία του Βερολίνου ανακοίνωσε σήμερα πως άρχισε έρευνα σε βάρος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ως υπόπτου «για υποκίνηση μίσους» μετά τις επίμαχες δηλώσεις για το Ολοκαύτωμα που έκανε στο Βερολίνο.

Η αστυνομία δέχθηκε προσφυγή κατά του Αμπάς για «σχετικοποίηση του Ολοκαυτώματος» μετά τις δηλώσεις που ο παλαιστίνιος πρόεδρος έκανε την Τρίτη στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Το ειδικό τμήμα της δικαστικής αστυνομίας του κρατιδίου άρχισε στη συνέχεια έρευνα, για την οποία προβλέπει να ενημερώσει «προσεχώς» την εισαγγελία, η οποία και θα αποφασίσει αν θα δώσει ή όχι συνέχεια, διευκρίνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος της αστυνομίας, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης.

Ερωτηθείς σχετικά με την επίθεση πριν από πενήντα χρόνια στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου το 1972, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 11 Ισραηλινούς και είχε πραγματοποιηθεί από ένοπλους Παλαιστινίους, ο Αμπάς συνέκρινε την κατάσταση στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Παλαιστινιακά Εδάφη με το Ολοκαύτωμα. «Από το 1947 μέχρι σήμερα, το Ισραήλ έχει διαπράξει 50 σφαγές σε 50 παλαιστινιακά χωριά και πόλεις (...), 50 σφαγές, 50 ολοκαυτώματα και ακόμη και σήμερα έχουμε καθημερινά νεκρούς από τον ισραηλινό στρατό», είχε δηλώσει προκαλώντας κύμα αγανάκτησης κυρίως στο Ισραήλ και τη Γερμανία.

Η έρευνα μπορεί ωστόσο να λήξει γρήγορα, σε περίπτωση που ο Μαχμούντ Αμπάς προστατεύεται από διπλωματική ασυλία. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εκτιμά, ότι αυτό είναι πιθανό, εφόσον βρισκόταν στη Γερμανία στο πλαίσιο μιας επίσημης επίσκεψης, όμως ο ποινικολόγος Μίχαελ Κούμπιτσιλ, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Bild, έχει αμφιβολίες.

Ο Αμπάς δεν μπορεί να χαίρει ασυλίας παρά μόνον ως «αντιπρόσωπος ενός άλλου κράτους», συνεπώς το ζήτημα αν η Παλαιστίνη μπορεί να θεωρηθεί ή όχι κράτος αποκτά «πολύ μεγάλη σημασία», σύμφωνα με τον ειδικό. Περισσότερες από 130 χώρες αναγνωρίζουν ως κράτος την Παλαιστίνη, όχι όμως και η Γερμανία. Το Βερολίνο έχει πάντως συνάψει διπλωματικές σχέσεις με τα κατεχόμενα εδάφη.