Ανατροπή – CDC για κορονοϊό: Πού αλλάζει η καραντίνα

Ανατροπή – CDC για κορονοϊό: Πού αλλάζει η καραντίνα

Τι θα ισχύει με τους μη εμβολιασμένους

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ανακοίνωσε ότι δεν θα συνιστά πλέον σε σχολεία ή παιδικούς σταθμούς να θέσουν σε καραντίνα μαθητές ή να εκτελούν προγραμματισμένα τεστ εάν εκτεθούν στον κορονοϊό COVID-19, υποστηρίζοντας ότι ο ιός ενέχει πλέον πολύ χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας, νοσηλείας και θανάτου σε σύγκριση με νωρίτερα στην πανδημία.

Ο οργανισμός είπε επίσης ότι δεν συνιστά πλέον στους μη εμβολιασμένους να μπαίνουν σε καραντίνα μετά την έκθεσή τους στον ιό, σημειώνοντας ότι περίπου το 95% του πληθυσμού των ΗΠΑ είτε έχει εμβολιαστεί είτε έχει ήδη νοσήσει ή και τα δύο.

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα αντιμετωπίσει νέες υποπαραλλαγές της Ομικρον που είναι πιο μεταδοτικές από προηγούμενες μεταλλάξεις του ιού, γεγονός που έχει οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα μολύνσεων. Η κυρίαρχη εκδοχή του ιού αυτή τη στιγμή είναι η omicron BA.5, που προκάλεσε την αύξηση των λοιμώξεων μέσα στην άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού.

Πλέον, το CDC δεν συνιστά τη διενέργεια test για τον έλεγχο ατόμων με πιθανές ασυμπτωματικές λοιμώξεις. Ο προληπτικός έλεγχος εξακολουθεί να συνιστάται σε ορισμένα περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου, όπως οίκοι ευγηρίας, φυλακές και καταφύγια αστέγων.

«Η προηγούμενη νόσηση και ο εμβολιασμός παρέχουν προστασία από σοβαρές ασθένειες, και επομένως είναι πολύ λογικό να μην διαφοροποιούμε τις οδηγίες μας ή τις συστάσεις μας βάσει της κατάστασης εμβολιασμού αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Δρ Γκρέτα Μασέτι σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης.

Ο οργανισμός είπε ότι οι μαθητές που εκτίθενται στον COVID-19 θα πρέπει να ακολουθούν τις συστάσεις του CDC για να φορούν μάσκα υψηλής ποιότητας για 10 ημέρες και να κάνουν το τεστ την 5η ημέρα.