ΗΠΑ: Νέα στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία

ΗΠΑ: Νέα στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία

Πολεμικό υλικό αξίας 1 δισ. δολαρίων στέλνουν στο Κίεβο, το οποίο χρηματοδοτούν με επιπλέον 4,5 δισ. δολάρια

Το Aμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε σήμερα ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, αξίας ενός δισ. δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει πυραύλους για τα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών HIMARS, με τα οποία έχουν εξοπλίσει οι ΗΠΑ τις ουκρανικές δυνάμεις.

Το Κίεβο θα λάβει επίσης πυραύλους μικρού και μέσου βεληνεκούς για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας NASAMS, αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, 75.000 βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών και περίπου 50 θωρακισμένα νοσοκομειακά οχήματα, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, η συνολική αξία της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ανέρχεται σε 9,8 δισ. δολάρια επί της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν, σημειώνει το Πεντάγωνο.

Παράλληλα, μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενισχύσουν την Ουκρανία με άλλα 4,5 δισ. δολάρια, προκειμένου να βοηθήσουν την ουκρανική κυβέρνηση να καλύψει κοινωνικές δαπάνες. Η εκταμίευση θα γίνει σε τρεις δόσεις, με την πρώτη (ύψους 3 δισ.) να αναμένεται αυτόν τον μήνα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνει πως τα κεφάλαια που έχει κινητοποιήσει για την Ουκρανία θα ξεπεράσουν έτσι συνολικά τα 13 δισ. δολάρια, εκ των οποίων 6,3 δισ. είχαν εκταμιευθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου.