Κίνα: Αναστέλλει το διάλογο με τις ΗΠΑ για το κλίμα, την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και το διεθνές έγκλημα

Κίνα: Αναστέλλει το διάλογο με τις ΗΠΑ για το κλίμα, την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και το διεθνές έγκλημα

Κυρώσεις στην Νάνσι Πελόζι και την οικογένειά της επέβαλε το Πεκίνο

Η Κίνα αναστέλλει το διάλογο με τις ΗΠΑ για το κλίμα, την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και το διεθνές έγκλημα, ως απάντηση στην προκλητική για το Πεκίνο επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν.

Μάλιστα, η ασιατική χώρα επέβαλε και κυρώσεις στην κ. Πελόζι και την οικογένειά της. Την ίδια ώρα, η Κίνα συνεχίζει να πυροδοτεί βαλλιστικούς πυραύλους σε γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν και συνιστά στις αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν την περιοχή. Δεκάδες Κινεζικά μαχητικά πετούν συνεχώς πέρα από την μέση γραμμή των στενών της Ταϊβάν, με το υπουργείο Άμυνας της χώρας να αναφέρει πως έγιναν 68 εξορμήσεις από αεροσκάφη με τουλάχιστον 49 να παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της και 13 πολεμικά πλοία την έχουν περικυκλώσει.

«Σήμερα, πραγματοποίησα το έργο της αποτροπής από κοντά. Όταν είδα από ψηλά την ακτογραμμή του νησιού της Ταϊβάν και την κεντρική οροσειρά του, ένιωσα έντονα την αίσθηση της αποστολής και της τιμής ως στρατιώτης και η αποφασιστικότητά μου να διαφυλάξω την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας έγινε πιο σταθερή» δήλωσε ο πιλότος ανατολικής διοίκησης του Κινεζικού Απελευθερωτικού Στρατού, Χου Χονγκ.

Για τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν η επίσκεψη Πελόζι ήταν απλά ένα πρόσχημα για την Κίνα. Ο ίδιος αναφέρει σχετικά: «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτή την ακραία, δυσανάλογη και κλιμακούμενη στρατιωτική απάντηση. Επιτρέψτε μου να πω και πάλι ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει σχετικά με την πολιτική μας της μίας Κίνας. Είχαμε προβλέψει ότι η Κίνα θα αντιδρούσε με αυτόν τον τρόπο. Στην πραγματικότητα, είχαμε περιγράψει αυτό ακριβώς το σενάριο».

Το πολεμικό κλίμα ήταν έκδηλο κατά τη Σύνοδο του ASEAN. Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας δεν αντάλλαξαν ούτε χειραψία. Ο δε Σεργκέι Λαβρόφ και ο Κινέζος ομόλογός του αποχώρησαν από την αίθουσα την ώρα που μιλούσε ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών. Η Ουάσινγκτον κάλεσε τον πρέσβη της Κίνας για διαμαρτυρία, ενώ το Πεκίνο κατηγορεί τον Άντονι Μπλίνκεν για παραπληροφόρηση. «Το ταξίδι της Πελόζι στην Ταϊβάν ήταν μια περιφρονητική φάρσα, επειδή αυτοπυροβολήθηκε στο πόδι» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι.

Παρακαλούμε περιμένετε ...