Ταϊβάν: Παγκόσμια ανησυχία για τα στρατιωτικά γυμνάσια από Κίνα – Καταδίκη από την ΕΕ

Ταϊβάν: Παγκόσμια ανησυχία για τα στρατιωτικά γυμνάσια από Κίνα – Καταδίκη από την ΕΕ

Μπορεί να οδηγήσουν σε «ανοιχτές συρράξεις»

Οξυμένη είναι η κατάσταση στη Νότια Σινική Θάλασσα. Τα ναυτικά και αεροπορικά γυμνάσια, με πραγματικά πυρά, του κινεζικού στρατού, βρίσκονται σε εξέλιξη στο όριο των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου της Ταϊβάν περικυκλώνοντας το νησί από έξι σημεία.

Την ένταση πυροδότησε η επίσκεψη στην Ταϊβάν, της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, η οποία αποχωρώντας δήλωσε ότι “η Κίνα δεν μπορεί να εμποδίσει ξένους ηγέτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ταϊβάν“.

Από την πλευράς τους, οι αρχές της Ταϊβάν έχουν αυξήσει τους ελέγχους στα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, υπό τον φόβο υλοποίησης των απειλών που έχει εξαπολύσει το Πεκίνο.

Την ανησυχία της για την όξυνση της κατάστασης στην περιοχή εξέφρασε η Ιαπωνία, ενώ να εκτονωθεί η ένταση μέσω διαλόγου ζήτησε η ΕΕ, τονίζοντας ότι παραμένει πιστή στην πολιτική της ενιαίας Κίνας.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ζοζέπ Μπορέλ, καταδίκασε σήμερα την «επιθετική δραστηριότητα» της Κίνας στο στενό της Ταϊβάν, κρίνοντας πως δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία» για αυτή και χαρακτηρίζοντας «πρόσχημα» από πλευράς Πεκίνου την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, της Νάνσι Πελόσι, στην Ταϊπέι.

«Είναι φυσιολογικό και συνηθισμένοι οι κοινοβουλευτικοί των χωρών μας να ταξιδεύουν στο εξωτερικό», πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ μέσω Twitter από την Πνομ Πενχ, στο περιθώριο συνόδου των ΥΠΕΞ της ASEAN.

Η κατάσταση στην Ταϊβάν μπορεί να οδηγήσει σε «ανοικτές συρράξεις», προειδοποίησαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), που συνεδρίασαν στην Πνομ Πενχ, εκφράζοντας «ανησυχία» για τα στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας που ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν γύρω από τη νήσο ο στρατός της Κίνας.

«Η ASEAN ανησυχεί για τη διεθνή και περιφερειακή αστάθεια, ειδικά για τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιφέρεια (…) που μπορεί να οδηγήσουν σε λαθεμένους απολογισμούς, σε σοβαρή σύγκρουση, σε ανοικτές συρράξεις με απρόβλεπτες συνέπειες για τις μεγάλες δυνάμεις», τόνισαν οι επικεφαλής της διπλωματίας του Συνδέσμου στην κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν.

Η Καμπότζη, η χώρα που ασκεί το τρέχον διάστημα την εναλλασσόμενη προεδρία της ASEAN, κάλεσε όλα τα μέρη να επιλέξουν την αποκλιμάκωση των εντάσεων.