Σαρλ Μισέλ: Να εφαρμοστεί άμεσα η συμφωνία για τις εξαγωγές των σιτηρών από την Ουκρανία

Σαρλ Μισέλ: Να εφαρμοστεί άμεσα η συμφωνία για τις εξαγωγές των σιτηρών από την Ουκρανία

«Ο πόλεμος της Ρωσίας ευθύνεται αποκλειστικά για την επισιτιστική κρίση»

Θετικά βλέπει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, την υπογραφή από τη Μόσχα και το Κίεβο συμφωνίας για την άρση του αποκλεισμού των ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας για την επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών, ζητώντας την άμεση εφαρμογή της.

Μιλώντας στη Σύνοδο Πρώτων Κυριών και Πρώτων Κυρίων με θέμα την Ουκρανία, ο Σαρλ Μισέλ αναφέρθηκε στην επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στην Οδησσό, σημειώνοντας ότι εκατομμύρια τόνοι σιτηρών βρίσκονται κολλημένοι σε κοντέινερ και πλοία εξαιτίας του ρωσικού αποκλεισμού της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και εξαιτίας των ρωσικών αρμάτων μάχης, των βομβών και των ναρκών που εμποδίζουν την Ουκρανία να φυτέψει, αλλά και να προχωρήσει στη συγκομιδή.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα ψέματα της Ρωσίας σχετικά με τα αίτια της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφέροντας ότι «ο πόλεμος της Ρωσίας ευθύνεται αποκλειστικά για αυτήν την κρίση». Ξεκαθάρισε επίσης ότι η ΕΕ δεν έχει επιβάλλει κυρώσεις στον γεωργικό τομέα στη Ρωσία.

Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι θα λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για εγκλήματα και για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παρακαλούμε περιμένετε ...