Η Gazprom επικαλείται λόγους ανωτέρας βίας και διακόπτει ορισμένες παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Η Gazprom επικαλείται λόγους ανωτέρας βίας και διακόπτει ορισμένες παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Reuters

Οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρώπη αναμένεται να χειροτερέψουν, καθώς τα τελευταία νέα που έρχονται για την Gazprom και το σταδιακό σταμάτημα με εφοδιασμό φυσικού αερίου της Δύσης μόνο θετικά δεν είναι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο ανέφερε ότι διαθέτει την συγκεκριμένη επιστολή, το έγγραφο έχει ημερομηνία 14 Ιουλίου και σημείωσε πως η ρωσική εταιρεία δεν μπορούσε να εκπληρώσει ορισμένες υποχρεώσεις εφοδιασμού της λόγω «έκτακτων» συνθηκών. Αυτό σημαίνει ότι οι παραδόσεις φυσικού αερίου θα συνεχιστούν, με εξαίρεση μερικές που δεν θα πραγματοποιηθούν.

Μάλιστα, διαρροές αναφέρουν ότι από τους πρώτους χαμένους από τις διακοπές, φέρεται να είναι ένα «ισχυρό κράτος», που προμηθεύονταν αρκετό ρωσικό αέριο. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διαρρεύσει περισσότερες πληροφορίες, όμως το πρακτορείο αναφέρει πως η Μόσχα θα ασκήσει πιέσεις στην Δύση, για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η τελευταία στην πρώτη με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι σχέσεις Gazprom – Δύσης είναι τεταμένες τις τελευταίες ημέρες, καθώς ο Nord Stream 1 δέχεται την ετήσια συντήρηση του, όμως η ρωσική εταιρεία αναφέρει πως υπάρχει θέμα στον ανεφοδιασμό, ο οποίος αφορά μια τουρμπίνα του αγωγού, που πρόκειται να κατασκευαστεί στον Καναδά.