Γερμανία: Φυλάκιση 5,5 ετών σε ακροδεξιό αξιωματικό του στρατού – Σχεδίαζε προβοκατόρικη επίθεση

Γερμανία: Φυλάκιση 5,5 ετών σε ακροδεξιό αξιωματικό του στρατού – Σχεδίαζε προβοκατόρικη επίθεση

Παρουσιαζόταν με ψευδή ταυτότητα και σχεδίαζε μια επίθεση που πίστευε ότι θα κατηγορούνταν πρόσφυγες και μετανάστες

Ένας αξιωματικός του γερμανικού στρατού που παρίστανε τον Σύρο αιτούντα άσυλο καταδικάστηκε σήμερα σε φυλάκιση 5,5 ετών με την κατηγορία ότι σχεδίαζε να επιτεθεί σε έναν ή περισσότερους πολιτικούς και για αδικήματα που σχετίζονται με την κατοχή όπλων.

Το σύνθετο σχέδιο, που αποκαλύφθηκε το 2017, προκάλεσε σοκ στη Γερμανία και οδήγησε σε μια δημόσια συζήτηση για το βάθος της ακροδεξιάς ριζοσπαστικοποίησης στον στρατό της χώρας.

Η υπόθεση είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για τη Γερμανία, όπου από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι κυβερνήσεις έχουν μια δέσμευση για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εναντίωση στον εξτρεμισμό ως βασικά στοιχεία για μια εξιλέωση για τα εγκλήματα της ναζιστικής Γερμανίας, και για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης των συμμάχων.

«Το δικαστήριο έκρινε πως ο κατηγορούμενος είχε ακροδεξιά, εθνικιστική και ρατσιστική στάση που είχε παγιωθεί για χρόνια», ανέφερε.

Οι εισαγγελείς είπαν πως ο άνδρας, ο Φράνκο Α., παρουσιαζόταν με ψευδή ταυτότητα και σχεδίαζε μια επίθεση για την οποία υπολόγιζε ότι θα κατηγορούνταν πρόσφυγες και μετανάστες.

Είπαν επίσης πως ο Φράνκο Α. έκλεψε πυρομαχικά από τον γερμανικό στρατό, με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Χάικο Μάας και την πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής Κλαούντια Ροτ να θεωρούνται ως πιθανοί στόχοι μιας επίθεσης.

Ο Φράνκο Α., που αρνείται τις κατηγορίες, συνελήφθη στη Βιέννη τον Φεβρουάριο του 2017 στην προσπάθειά του να ανακτήσει ένα γεμάτο πιστόλι που είχε κρύψει στις τουαλέτες του αεροδρομίου.

Ο δικαστής του δικαστηρίου της Φρανκφούρτης, αφού ανακοίνωσε την ετυμηγορία για την ενοχή του κατηγορουμένου και την ποινή των 5.5 ετών, παρέθεσε λεπτομερώς αποδεικτικά στοιχεία για τις ρατσιστικές και αντισημιτικές απόψεις του, ορισμένες από τις οποίες αναγράφονται στη διπλωματική εργασία του και άλλες εκφράστηκαν σε άλλα πρόσωπα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο δικαστής παρέθεσε επίσης αποδεικτικά στοιχεία για τα σχέδιά του να εξαπολύσει επίθεση, με βάση εν μέρει χειρόγραφες σημειώσεις και σχέδια.

«Ο κατηγορούμενος λέει πως δεν σχεδίαζε επίθεση αλλά τα στοιχεία λένε κάτι άλλο», είπε ο δικαστής.

Ο συνήγορος του Φράνκο Α. είπε πως θα ασκήσει έφεση, ενώ ο εισαγγελέας στην υπόθεση είπε πως η απόφαση είναι μια νίκη στη μάχη κατά του ακροδεξιού εξτρεμισμού και του ρατσισμού.