Τζέιμς Μποντ: Πέθανε ο συνθέτης του μουσικού θέματος των ταινιών του 007, Μόντι Νόρμαν

Τζέιμς Μποντ: Πέθανε ο συνθέτης του μουσικού θέματος των ταινιών του 007, Μόντι Νόρμαν

Το θέμα χρησιμοποιήθηκε σε 25 ταινίες του διάσημου κινηματογραφικού πράκτορα

Ο Άγγλος συνθέτης Μόντι Νόρμαν, γνωστός για το μουσικό θέμα των ταινιών Τζέιμς Μποντ, πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 94 ετών.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του ο συνθέτης πέθανε ύστερα από «σύντομη ασθένεια».

Ο Μόντι Νόρμαν συνέθεσε το διάσημο θέμα της κινηματογραφικής σειράς Τζέιμς Μποντ για την ταινία του 1962 «Dr. No.» Το θέμα χρησιμοποιήθηκε σε 25 ταινίες με έξι διαφορετικούς ηθοποιούς στον ρόλο του Βρετανού πράκτορα 007, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης «No Time to Die».

Στην ταινία του 1983 «Never Say Never Again», δεν χρησιμοποιήθηκε η σύνθεση του Μόντι Νόρμαν επειδή παρήχθη από ένα ανταγωνιστικό στούντιο, εκτός της EON Productions. Το θέμα εμφανίζεται επίσης στο βιντεοπαιχνίδι James Bond, όπως το Goldeneye για το Nintendo 64.

Ο συνθέτης, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Νόρμαν Νοσέροβιτς, γεννήθηκε στο Στέπνεϊ, στο ανατολικό Λονδίνο, από Εβραίους γονείς. Ως παιδί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου απομακρύνθηκε από το Λονδίνο, αλλά στη συνέχεια επέστρεψε.

Πήρε την πρώτη του κιθάρα σε ηλικία 16 ετών, μια Gibson του 1930 και την κρατούσε ως «φυλαχτό». Ο Μπερτ Γουίντον δίδαξε τον Νόρμαν μετά την περίοδο που υπηρέτησε στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία (RAF).

Ο Νόρμαν έπαιζε στο συγκρότημα της τζαζ του Σίριλ Στέιπλετον και του Στάνλεϊ Μπλακ. Ως σόλο καλλιτέχνης συμμετείχε σε παραστάσεις βαριετέ με τον Μπένι Χιλ.

Έγραψε τη μουσική για το γαλλικό μιούζικαλ «Irma La Douce» στο Γουέστ Εντ. Ακολούθησε κινηματογραφική μεταφορά του το 1963. Ο Νόρμαν έγραψε μουσική για πολλά μιούζικαλ προτού δημιουργήσει τη σύνεση για την ταινία «Dr. No.».

Συνέχισε να γράφει μουσική για μιούζικαλ και να παίζει για καλλιτέχνες όπως οι Μπομπ Χόουπ, Κλιφ Ρίτσαρντ και Moby. Κυκλοφόρησε ένα σόλο άλμπουμ του, το «Completing the Circle», το 2005.