Βρετανία: Ο ηγέτης των Εργατικών αθωώθηκε για παραβίαση τoυ lockdown τον Απρίλιο του 2021

Βρετανία: Ο ηγέτης των Εργατικών αθωώθηκε για παραβίαση τoυ lockdown τον Απρίλιο του 2021

Μετά από έρευνα η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι απαλλάσσεται τόσο ο ίδιος, όσο και η αντιπρόεδρος του κόμματος

Ο επικεφαλής του βρετανικού αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, Κέιρ Στάρμερ, κρίθηκε αθώος από οποιαδήποτε παραβίαση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί για την Covid-19 μετά από έρευνα που διεξήχθη για μια προεκλογική συγκέντρωση τον Απρίλιο του 2021, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Ο ηγέτης των Εργατικών είχε δεσμευτεί να παραιτηθεί, εάν του επιβληθεί πρόστιμο για αυτή τη συγκέντρωση, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε μοιράσει μπύρες και κάρυ με μια ομάδα από το κόμμα του στο πλαίσιο προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές. Η αντιπρόεδρος των Εργατικών, Άντζελα Ράϊνερ, που τελούσε και αυτή υπό έρευνα, αθωώθηκε επίσης.

Η αστυνομία «δεν θα επιβάλει πρόστιμα για αυτή τη συγκέντρωση και δεν θα ασκηθεί περαιτέρω δίωξη», ανέφερε η αστυνομία του Ντάραμ. Η έναρξη έρευνας για αυτό το «beergate» (σκάνδαλο μπύρας) είχε φέρει σε δύσκολη θέση τον Στάρμερ, ο οποίος είχε επανειλημμένα καλέσει τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί λόγω του «partygate».

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του, μετά από μια σειρά σκανδάλων, πλήρωσε πρόστιμο για παράβαση του νόμου - ο πρώτος αρχηγός βρετανικού κράτους που τιμωρείται με πρόστιμο - καθώς παρευρέθηκε σε πάρτι-έκπληξη γενεθλίων του που διοργανώθηκε για τα 56α γενέθλιά του στις 19 Ιουνίου 2020, εν μέσω πλήρους lockdown.

Οι συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους είχαν απαγορευτεί τον Απρίλιο του 2021, αλλά ο Στάρμερ εξήγησε ότι είχε παραγγείλει κάρυ και μπύρες για την ομάδα που μαζεύτηκε εκείνο το βράδυ στους χώρους του πάρτι, η μόνη εναλλακτική, σύμφωνα με τον ίδιο, από τα κλειστά εστιατόρια.

«Ο Κέιρ Στάρμερ και η Άντζελα Ράϊνερ ήταν πάντα ξεκάθαροι ότι κανένας κανόνας δεν παραβιάστηκε», είπε μια εκπρόσωπος των Εργατικών. «Η αστυνομία ολοκλήρωσε την έρευνά της και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε καμία περαιτέρω ενέργεια».