Στο μικροσκόπιο το χαστούκι της Αιγύπτιας πρέσβειρας

Ενδελεχή έλεγχο για το επεισόδιο που σημειώθηκε το Σάββατο στο αεροδρόμιο της Λάρνακας με την πρέσβη της Αιγύπτο ζήτησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε λύπη για τη “δυσάρεστη τροπή” που έλαβε το συμβάν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, η πρέσβης της Αιγύπτου Menha Mahrous Bakhoum ενεπλάκη χθες σε επεισόδιο με τους αστυνομικούς που ήταν επιφορτισμένοι με τον έλεγχο ασφαλείας των αναχωρούντων επιβατών.

Η πρέσβης είχε μεταβεί στο αεροδρόμιο για να αποχαιρετίσει μέλη της οικογένειάς της που αναχωρούσαν από την Κύπρο και προέκυψε θέμα όσον αφορά τον βαθμό ελέγχου που είχε κληθεί να υποστεί από τους επί καθήκοντι λειτουργούς ασφαλείας.

“Για το συμβάν έχει ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος ζήτησε από τα αρμόδια υπουργεία να διεξαχθεί πλήρης και ενδελεχής έρευνα για το συμβάν, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές πρόνοιες της Σύμβασης της Βιέννης του 1961 που διέπουν τις διπλωματικές σχέσεις”, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Προστίθεται ότι “με βάση απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία βασίζεται σε σχετικούς κανονισμούς της ΕΕ τους οποίους η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υποχρέωση να εφαρμόζει, μόνο μικρός και συγκεκριμένος αριθμός κρατικών επισήμων και άλλων προσωπικοτήτων, στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνονται Αρχηγοί Διπλωματικών Αποστολών, δεν υπόκεινται σε έλεγχο Ασφαλείας στα Κυπριακά Αεροδρόμια”.

Η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή δήλωσε ότι οι πρόνοιες της Σύμβασης της Βιέννης του 1961 για τις διπλωματικές σχέσεις είναι ξεκάθαρες και προβλέπουν πλήρη διπλωματική ασυλία των διπλωματικών αντιπροσώπων.