Γαλλία: Κρατικοποιείται ο κολοσσός ηλεκτρικής ενέργειας EDF

Γαλλία: Κρατικοποιείται ο κολοσσός ηλεκτρικής ενέργειας EDF

Η πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το κράτος θα ανακτήσει το 100% της εταιρείας

Η αντίστοιχη ΔΕΗ της Γαλλίας κρατικοποιείται πλήρως, όπως ανακοίνωσε σήμερα στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη νέα Εθνοσυνέλευση η πρωθυπουργός της χώρας, Ελίζαμπεθ Μπορν.

«Σας επιβεβαιώνω σήμερα, ότι το κράτος σκοπεύει να ελέγξει το 100% του κεφαλαίου της EDF», είπε χαρακτηριστικά η Μπορν. «Η κλιματική έκτακτη ανάγκη απαιτεί ισχυρές, ριζοσπαστικές αποφάσεις. Πρέπει να έχουμε τον πλήρη έλεγχο της παραγωγής και του ενεργειακού μας μέλλοντος. Πρέπει να διασφαλίσουμε την κυριαρχία μας ενώπιον των συνεπειών του πολέμου και των κολοσσιαίων προκλήσεων που έρχονται», δήλωσε η Γαλλίδα πρωθυπουργός.

Η EDF, η οποία ανήκει κατά 84% στο κράτος, βρίσκεται αντιμέτωπη με καθυστερήσεις και υπερβάσεις προϋπολογισμού για τους νέους πυρηνικούς σταθμούς της στη Γαλλία και τη Βρετανία, καθώς επίσης και προβλήματα σε ορισμένους από τους παλιούς αντιδραστήρες της. Χαρακτηριστικό είναι πως οι μισοί από τους αντιδραστήρες της στη Γαλλία, είναι επί του παρόντος εκτός σύνδεσης. Παράλληλα, η EDF έχει δεχθεί σημαντικό πλήγμα από τους κρατικούς κανόνες, που την αναγκάζουν να πουλάει ενέργεια με έκπτωση σε ανταγωνιστές της, ενώ οι τιμές βρίσκονται σε υψηλά ρεκόρ.

Η γαλλική εταιρεία έχει υπολογίσει ότι οι απώλειες παραγωγής θα περιορίσουν τα κέρδη της κατά 18,5 δισ. ευρώ, ενώ οι μειωμένες πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας θα της κοστίσουν επιπλέον 10,2 δισ. ευρώ. Επιπλέον, το χρέος της αναμένεται να αυξάνεται κατά 40% φέτος, σε περισσότερα από 61 δισ. ευρώ. Η επιλογή της πλήρους πλήρους κρατικοποίησης της EDF είχε αναφερθεί και από τον Πρόεδρο Μακρόν νωρίτερα φέτος, ο οποίος σκοπεύει να καταστήσει την εταιρεία ως τον κύριο πυλώνα μιας τεράστιας κρατικής επένδυσης σε νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Η κ. Μπορν δεν διευκρίνισε εάν η κρατικοποίηση θα πραγματοποιηθεί μέσω ειδικής νομοθεσίας ή μέσω εξαγοράς των μετόχων μειοψηφίας, ενώ δεν αναφέρθηκε ούτε στο χρονικό πλαίσιο της κίνησης. Οι μετοχές του ομίλου πάντως, που υποχωρούσαν κατά 5% πριν την ανακοίνωση, εκτοξεύτηκαν στη συνέχεια καταγράφοντας κέρδη πάνω από 10%.