Ρωσία: Ο κορυφαίος οικονομολόγος της χώρας συνελήφθη για απάτη «ευρείας κλίμακας»

Ρωσία: Ο κορυφαίος οικονομολόγος της χώρας συνελήφθη για απάτη «ευρείας κλίμακας»

Κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε χρήματα από το Ινστιτούτο στο οποίο είναι πρύτανης

Ο κορυφαίος Ρώσος οικονομολόγος, Βλαντίμιρ Μάου, κατηγορείται για απάτη «σε ιδιαίτερα μεγάλη κλίμακα», ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη το υπουργείο Εσωτερικών, προκαλώντας σοκ στην ακαδημαϊκή και οικονομική ελίτ της Ρωσίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, ότι ο Μάου κατηγορείται για υπεξαίρεση χρημάτων από το Ινστιτούτο στο οποίο είναι πρύτανης, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης υπόθεσης στην οποία εμπλέκεται ένας άλλος κορυφαίος ακαδημαϊκός, ο Σεργκέι Ζούεφ και η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Μαρίνα Ράκοβα. Όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, οι ερευνητές κατά της διαφθοράς διεξήγαγαν έρευνες στα σπίτια του του Μάου και άλλων συνεργατών του στο Ινστιτούτο της Ρωσικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης.

Η εφημερίδα Novaya Gazeta.europe επισημαίνει, ότι σήμερα ο Μάου έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ρωσικού ενεργειακού γίγαντα Gazprom. Πηγή προσκείμενη στον Μάου, δήλωσε στην εφημερίδα Novaya.gazeta.europem, ότι στο διάστημα των τελευταίων δύο εβδομάδων, τα στελέχη του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος άρχισαν να τα καλούν όλα και πιο συχνά για ανάκριση στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο Μάου είχε ανακριθεί και παλαιότερα και υπέθετε σύμφωνα με την πηγή της εφημερίδας, ότι θα τον συλλάβουν, αλλά ήλπιζε ότι θα επιλέξουν τον κατ’οικον περιορισμό.

Κατά την διάρκεια του Ιουνίου ο κορυφαίος οικονομολόγος είχε συναντηθεί με υψηλόβαθμους συνεργάτες της διοίκησης του Ρώσου προέδρου. Ο ηλικίας 62 ετών, Μάου είναι φιλελεύθερος οικονομολόγος, που έχει στενούς δεσμούς με κορυφαίους πολιτικούς. Εμφανιζόταν συχνά σε πάνελ εμπειρογνωμόνων στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, την ετήσια εκδήλωση προβολής της Ρωσίας για τις επιχειρήσεις και τα οικονομικά και ήταν συνεργάτης του αείμνηστου Γιεγκόρ Γκαϊντάρ, ο οποίος είχε εφαρμόσει την «θεραπεία σοκ» στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Το πρακτορείο Reuters δεν κατέφερε να επικοινωνήσει με τον Μάου ή τον εκπρόσωπο του. Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS μετέδωσε, ότι έχει συλληφθεί, ενώ το πρακτορείο Interfax ανάφερε ότι οι ανακριτές ζήτησαν να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό. Σε μια συγκλονιστική ανάρτηση της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η πολιτική επιστήμονας Γιεκατερίνα Σούλμαν εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς τον Μάου, γράφοντας το εξής. «Αγαπητέ Βλαντίμιρ Αλεξάντροβιτς, πού φτάσαμε;»

Ο ακαδημαϊκός Ζούεφ και η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Ράκοβα, καθώς και οι πρώην συνεργάτες του «Ιδρύματος νέων μορφών ανάπτυξης της παιδείας» Γιεβγκένι Ζακ, Μαξίμ Ίνκιν, Αρτούρ Στετσένκο αυτή τη στιγμή είναι προφυλακισμένοι. Στελέχη της αντιπολίτευσης έχουν επικρίνει την υπόθεση ως το τελευταίο επεισόδιο μιας μακρόχρονης εκστρατείας του Κρεμλίνου για την άσκηση ελέγχου στον εκπαιδευτικό τομέα της Ρωσίας και την καταστολή των ακαδημαϊκών ελευθεριών.