Συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν: Στο επίκεντρο ο εκσυγχρονισμός των τουρκικών F-16

Συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν: Στο επίκεντρο ο εκσυγχρονισμός των τουρκικών F-16

Η Αμερικανίδα υφυπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η αναβάθμιση των τουρκικών μαχητικών συνεισφέρει στη Νατοϊκή ασφάλεια

Με κύριο θέμα τα εξοπλιστικά προβλήματα της Τουρκίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν για τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών F-16 της Τουρκίας, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, μετά την αλλαγή στάσης του Ερντογάν στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο Τζο Μπάιντεν ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απευθύνθηκε στον Ερντογάν λέγοντας «θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για αυτό που κάνατε σε σχέση με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, για όλη την εργασία που κάνατε για να βοηθήσετε την Ουκρανία, κάνατε μια εξαιρετική δουλειά σε αυτό και ευχαριστώ. Και όταν έχουμε την ευκαιρία θα ήθελα να τα συζητήσουμε περαιτέρω αυτά τα θέματα».

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Κι εγώ θα ήθελα να αναφέρω ότι χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι μαζί σας μετά από τόσο καιρό. Σε αυτή τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ η ημερήσια διάταξη είναι πολύ πυκνή και πολύ σημαντική και οι αυριανές δραστηριότητες θα μας επιτρέψουν να γυρίσουμε στη χώρα μας με αποτελέσματα απτά και ικανοποίηση. Πιστεύουμε ότι πρωτοπορήσατε και ο ρόλος που παίξατε ήταν κρίσιμος για το μέλλον της Συμμαχίας και για τη διαδικασία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Οι αρνητικές επιπτώσεις, καθώς και οι εξελίξεις που αφορούν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ωθούν όλους μας να βρούμε μία λύση στο ζήτημα αυτό και να καλλιεργήσουμε διπλωματικές διεργασίες, που θα οδηγήσουν σε αίσιο τέλος. Θα προσπαθήσω κι εγώ να διασφαλίσω τον διάδρομο ανεφοδιασμού σε σιτηρά».

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε το θέμα των αμερικανικών μαχητικών F-16. Σε δήλωσή της η Αμερικανίδα υφυπουργός Άμυνας, Σελέστ Γουάλαντερ, σημειώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια για αναβάθμιση του τουρκικού στόλου των F-16, γιατί συνεισφέρει στη Νατοϊκή ασφάλεια.