Σουηδή πρωθυπουργός προς Ερντογάν: Η έκδοση προσώπων θα εξαρτηθεί από τις πληροφορίες που θα λάβουμε

Σουηδή πρωθυπουργός προς Ερντογάν: Η έκδοση προσώπων θα εξαρτηθεί από τις πληροφορίες που θα λάβουμε

«Εφαρμόζουμε πάντα το σουηδικό και το διεθνές δίκαιο»

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Αντερσον, δήλωσε σήμερα ότι οποιαδήποτε αύξηση στις εκδόσεις συνεπεία του αποτελέσματος της συμφωνίας με την Τουρκία ώστε να άρει την αντίρρησή της για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ θα εξαρτηθεί από τις πληροφορίες που θα ληφθούν από τις τουρκικές αρχές.

«Εξαρτάται από την πληροφόρηση που θα λάβουμε από την Τουρκία στον τομέα αυτόν» δήλωσε η Σουηδή πρωθυπουργός στο Reuters. «Σε όλες τις εκδόσεις εφαρμόζουμε το σουηδικό και το διεθνές δίκαιο και, φυσικά, εφαρμόζουμε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση σχετικά με τις εκδόσεις».

Η Σουηδία και η Φινλανδία έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς την ένταξη στην Ατλαντική Συμμαχία με την άρση του βέτο της Τουρκίας χθες, αφού οι δύο χώρες συμφώνησαν στη λήψη σειράς μέτρων ασφαλείας.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, Σουηδία και Φινλανδία συμφώνησαν να μην υποστηρίζουν ένοπλες κουρδικές οργανώσεις στην βορειοανατολική Συρία, τις οποίες η Τουρκία συνδέει με το PKK, το οποίο βρίσκεται στις λίστες των τρομοκρατικών οργανώσεων τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αυτό που υπάρχει στην ανακοίνωση είναι κάτι που η Σουηδία κάνει πάντα» δήλωσε η Σουηδή πρωθυπουργός στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

«Πρόκειται για το ότι δεν θα τους υποστηρίξουμε κατά τρόπον που θα συνιστά απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της Τουρκίας – όπως με την παροχή όπλων και οικονομικής στήριξης – και αυτό δεν είναι κάτι που η Σουηδία κάνει σήμερα».

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγκ ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα ζητήσει από τη Σουηδία και τη Φινλανδία την έκδοση 33 προσώπων που ανήκουν στο PKK και το Fetö του Φετουλάχ Γκιουλέν, οργανώσεις τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκρατικές».

«Στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας, θα ζητήσουμε από τη Φινλανδία την έκδοση έξι μελών του PKK και έξι μελών του Fetö. Και από τη Σουηδία την έκδοση δέκα μελών του Fetö και ένδεκα μελών του PKK», δήλωσε ο υπουργός, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.