Ουκρανία: Ο πόλεμος συμπληρώνει 4 μήνες, ρωσικά στρατεύματα στα όρια της Λισιτσάνσκ

Ουκρανία: Ο πόλεμος συμπληρώνει 4 μήνες, ρωσικά στρατεύματα στα όρια της Λισιτσάνσκ

Η Μόσχα προελαύνει, αργά αλλά σταθερά

Ρωσικές δυνάμεις έφθασαν στα όρια της πόλης Λισιτσάνσκ, στην περιφέρεια Λουγκάνσκ της ανατολής Ουκρανίας, πάντως απωθήθηκαν από τα ουκρανικά στρατεύματα, ανέφερε χθες Πέμπτη το γενικό επιτελείο στο Κίεβο.

«Οι στρατιώτες μας σταμάτησαν την επίθεση (των Ρώσων) προς την κατεύθυνση νοτίων προαστίων της Λισιτσάνσκ, κατάφεραν απώλειες στον εχθρό και τον ανάγκασαν να υποχωρήσει», σύμφωνα με τους ουκρανούς στρατηγούς, σύμφωνα με τους οποίους οι ρωσικές δυνάμεις κινητοποιούν εφεδρείες για να συνεχίσουν την επίθεση.

Ρωσική επίθεση κοντά στην κοινότητα Μπορίβσκε, ανατολικά του ποταμού Ντονέτς, επίσης απωθήθηκε, σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο. Πρόκειται για τον ποταμό που χωρίζει τη Λισιτσάνσκ από τη δίδυμη πόλη Σεβεροντονιέτσκ.

Η απώλεια των δύο πόλεων θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα για την ουκρανική πλευρά στις εχθροπραξίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Καθώς ο πόλεμος συμπληρώνει τέσσερις μήνες σήμερα, η Μόσχα προελαύνει, αργά αλλά σταθερά, στην περιοχή αυτή.

Νωρίτερα χθες το ουκρανικό γενικό επιτελείο αναγνώρισε ότι οι δυνάμεις του περικυκλώθηκαν στα χωριά Ζολότε και Χίρσκε, νότια της Λισιτσάνσκ.

Στην κατεύθυνση της Σεβεροντονιέτσκ «ο εχθρός κατέλαβε τις κοινότητες Λοσκουτίβκα και Ράι-Ολεξάντριβκα», ανέφερε μέσω Facebook.

Οι ουκρανικές μονάδες έχουν μια σήραγγα πλάτους 4 χιλιομέτρων για να αποσυρθούν από τον καταυλισμό των εργαζομένων σε ορυχεία στο Ζολότε. Ορισμένες μονάδες αποσύρθηκαν «πιθανόν για να αποφύγουν την περικύκλωση», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας μέσω Twitter.

Σύμφωνα με φιλορώσους αυτονομιστές, το χωριό ήδη ελέγχεται από τα ρωσικά στρατεύματα.

Σύμφωνα με τον Ραντιόν Μιρόσνικ, εκπρόσωπο των φιλορώσων αυτονομιστών στη Μόσχα, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη αποκόψει τον τελευταίο οδικό άξονα από τη Λισιτσάνσκ προς δυσμάς και τουλάχιστον 5.000 ουκρανοί στρατιωτικοί έχουν πλέον περικυκλωθεί.

Σφοδρές μάχες μαίνονται νότια της Σεβεροντονιέτσκ, που έχει κατά το μεγαλύτερο μέρος της καταληφθεί από τους Ρώσους.

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων αποδίδεται «στην πρόσφατη ενίσχυση των μονάδων τους» και στη «συγκέντρωση πυρός».

Είναι «πολύ πιθανό» ότι προέλασαν πάνω από 5 χιλιόμετρα προς τα νότια προάστια της Λισιτσάνσκ, πρόσθεσε.

Πάντα κατά το Λονδίνο, παρά την πίεση των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή γύρω από τη Σεβεροντονιέτσκ και τη Λισιτσάνσκ, οι προσπάθειες να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις και να καταλάβουν το δυτικό τμήμα της περιφέρειας Ντανιέτσκ «παραμένουν αποτελματωμένες».