Αντιμέτωπος με θανατική ποινή ο 18χρονος που σκότωσε 10 Αφροαμερικανούς σε σουπερμάρκετ στο Μπάφαλο

Αντιμέτωπος με θανατική ποινή ο 18χρονος που σκότωσε 10 Αφροαμερικανούς σε σουπερμάρκετ στο Μπάφαλο

Κατηγορείται για ρατσιστικό έγκλημα μετά την επίθεση και τη μετάδοσή της ζωντανά μέσω διαδικτύου

Ο νεαρός υπέρμαχος της ανωτερότητας της λευκής φυλής που σκότωσε δέκα Αφροαμερικανούς σε ένα σουπερμάρκετ στο Μπάφαλο, στα μέσα Μαΐου, διώκεται για «ρατσιστικό έγκλημα» από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Σε βάρος του Πέιτον Γκέντρον, 18 ετών, είχε ήδη ασκηθεί δίωξη, σε πολιτειακό επίπεδο, για «εσωτερική τρομοκρατία» και ανθρωποκτονίες. Με τη νέα κατηγορία ενδέχεται να προσαχθεί σε ξεχωριστή δίκη, σε ομοσπονδιακό δικαστήριο, και να του επιβληθεί η θανατική ποινή.

«Στο υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρούμε ότι είναι νομικό και ηθικό καθήκον μας να αγωνιζόμαστε εναντίον των εγκλημάτων που υποκινούνται από το μίσος», είπε ο υπουργός Μέρικ Γκάρλαντ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αφού συναντήθηκε με συγγενείς των θυμάτων.

Στις 14 Μαΐου, έπειτα από πολύμηνη προετοιμασία, ο 18χρονος πήγε στο σουπερμάρκετ Tops, ντυμένος με στρατιωτική στολή και οπλισμένος με ένα ημιαυτόματο τύπου AR-15 και με μια κάμερα που μετέδιδε τους φόνους σε απευθείας μετάδοση στο διαδίκτυο. Σκότωσε συνολικά δέκα ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους τρεις – σχεδόν όλα τα θύματα ήταν μαύροι, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠε.

Ο στόχος του ήταν «να εμποδίσει τους μαύρους να αντικαταστήσουν τους λευκούς (…) και να εμπνεύσει παρόμοιες επιθέσεις», αναφέρεται στο ομοσπονδιακό κατηγορητήριο, όπου αναλύεται μια θεωρία συνωμοσίας την οποία διακινούν οι λευκοί ρατσιστές.

Στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του δράστη οι αστυνομικοί βρήκαν ένα «μανιφέστο» που είχε γράψει τους προηγούμενους μήνες. Σε αυτό ανέλυε τα σχέδιά του και εξηγούσε ότι επέλεξε το σουπερμάρκετ Tops στο Μπάφαλο, σε απόσταση 300 χιλιομέτρων από το σπίτι του, επειδή σε εκείνη την περιοχή ζουν πολλοί Αφροαμερικανοί. Ο στόχος του, έγραφε, ήταν «να σκοτώσει όσο περισσότερους μαύρους ήταν δυνατόν».