Ολλανδία: Τριετή καταδίκη σε Αυστριακό που βοηθούσε έναν πατέρα να κρατάει απομονωμένα τα έξι παιδιά του

Ολλανδία: Τριετή καταδίκη σε Αυστριακό που βοηθούσε έναν πατέρα να κρατάει απομονωμένα τα έξι παιδιά του

Για 10 χρόνια ο γονιός δεν άφηνε τα παιδιά του να έχουν κοινωνικές επαφές

Σε φυλάκιση τριών ετών καταδικάστηκε σήμερα από ολλανδικό δικαστήριο ένας Αυστριακός πολυτεχνίτης επειδή βοήθησε έναν Ολλανδό πατέρα να απομονώσει τα παιδιά του σε ένα αγρόκτημα, επί περίπου δέκα χρόνια, μια υπόθεση που προκάλεσε σοκ στη χώρα.

Ο κατηγορούμενος Γιόζεφ Μπ., 61 ετών, σύμφωνα με το δικαστήριο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη στέρηση της ελευθερίας των έξι παιδιών στο απομονωμένο χωριό Ράινερβολτ, στη βορειοανατολική Ολλανδία.

Ο Γιόζεφ Μπ., ο οποίος είχε υιοθετήσει τη φιλοσοφία ζωής του πατέρα των παιδιών, νοίκιασε το αγρόκτημα στο όνομά του και συμμετείχε στις εργασίες ανακαίνισης του σπιτιού, ώστε η οικογένεια να ζήσει εκεί σε πλήρη απομόνωση. Ο πατέρας, Χέριτ Γιαν φαν Ντ. πίστευε ότι ήταν ένα είδος «Μεσσία» και ότι καθήκον του ήταν να ιδρύσει μια νέα κοινωνία, την «Εδέμ», στην οποία θα συνέβαλαν όλα τα παιδιά του. Φοβόταν όμως ότι τα παιδιά θα επηρεάζονταν από τον εξωτερικό κόσμο.

Τον Μάρτιο του 2021 οι κατηγορίες σε βάρος του πατέρα (παράνομη κράτηση, κακομεταχείριση και επίθεση σε βάρος των παιδιών του) αποσύρθηκαν όταν υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και η κατάσταση της υγείας του δεν επέτρεπε τη διεξαγωγή δίκης.

Ο «πολυτεχνίτης» Αυστριακός αθωώθηκε για την κατηγορία της στέρησης της ελευθερίας των τριών μεγαλύτερων παιδιών, επειδή εκείνα είχαν επαφή με τον έξω κόσμο. Δεν κρίθηκε επίσης ένοχος για βιαιοπραγία σε βάρος τους. Το δικαστήριο τον καταδίκασε επειδή το 2009 έδεσε και κλείδωσε σε μια καλύβα «επί πολλές εβδομάδες» έναν άλλο Αυστριακό οπαδό του πατέρα, με τον οποίο ο τελευταίος είχε μια διαφωνία, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν τον Οκτώβριο του 2019, αφού το μεγαλύτερο από τα παιδιά πήγε σε ένα τοπικό μπαρ και από εκεί ενημέρωσε τις αρχές. Τα παιδιά αποκάλυψαν ότι ο πατέρας τα κρατούσε απομονωμένα στο αγρόκτημα από τη γέννησή τους και τα ξυλοκοπούσε για να διώξει «τα κακά πνεύματα».

Ο Αυστριακός «είχε διαφορετικό ρόλο» όμως συνεργαζόταν «στενά και συνειδητά» με τον πατέρα, γεγονός που δείχνει ότι ήταν εξίσου ένοχος, σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου.